Blog – Matěj Trakal

převážně nevážně

Internet rozděluje

Pamatujete na reklamu:

Nokia, connecting people?

A nehodilo by se nyní: Internet, separate people?

Nostalgická první: výměna

Vzpomenete si ještě vůbec na dobu, kdy jste chodili k známým a vyměňovali data na disketách a následně CD? Pamatujete dobu, kdy jste vzali disketu a narvali na ni 10 her a ještě vám tam zbylo místo na třeba na … no na dalších pár vypalovaček té doby :).
Pak se hry začali zvětšovat, ale stále se chodilo vyměňovat, byli jste v kontaktu s okolím a neustále jste někde pobíhali a sháněli po známých, kdo co kde ukořistil nového. Zajisté pamatujete i to, když jste na čtyřikrát přenášeli leccos, jelikož disketa, jakožto velice spolehlivý kus hardware, prostě zrovna vypověděla službu? Opět jste museli zajít za známými a samozřejmě se návštěva protáhla, pokecalo se, probralo a zdrbalo leccos, povětšinou jste objevili, že chcete něco dalšího a tím se konal další výlet za přáteli.

Nostalgická druhá: Lan party

Nepřijde vám, že místo, aby Internet spojoval rozděluje? Mně před chvilkou u třídění písniček napadla dokonalá souvislost. Pamatujete? Účastnili jste se někdy nějaké LAN party? Nebyla to skvělá atmosféra? S těmi lidmi okolo, každý řvoucí (jelikož měl sluchátka), aby ho ostatní slyšeli, každý plný emocí a všichni s dobrou náladou, že zase na chvilku vypadli z domů a mohou si probdít pár nocí, aniž by to někomu vadilo :). Prostě lidé se sešli za zábavou, poblbli, případně popili, zapařili a vyměnili data. Tím se dostávám právě k muzice. Poslední dobou nevím, jakou muziku již stahovat, ne kde hledat, ale co hledat za muziku. Když jste šli na „Lanku“ každý tam měl něco, stáhli jste co se vám líbilo dle názvů, nebo od lidí u kterých jste věděli, že mají podobný vkus. To samé s filmy, seriály (i když tou dobou ještě moc ne, i když Red Dwarf a Futurama jsou zajisté dost kultovní záležitosti).
A dnes? Dnes nikdo nikam nejde, nic se nekoná, jen si každý sedí za tím svým kusem železa a maximálně někomu občas napíšete po ICQ/Facebooku a dalších službách. Neztrácí dnešní doba to celé kouzlo, které tu kdysi bývalo? Zažije snad někdo z dnešní mládeže ten adrenalin a atmosféru Lan party v deseti, dvaceti lidech, když jsou všichni namačkáni v mini-mapě de_dust v Counter Strike? Myslím, že s dnešním Internetem už k takovýmto akcím není moc důvod a je to škoda.

Takovýchto případů by se našla další řada. Vypíchl jsem právě ty, které mě tu napadli v souvislosti s tím, jak si pár lidí libovalo z mé uspořádané hudební databáze ve které je celkem pořádek :).

Z mého pohledu, Internet sice urychluje komunikaci, ovšem odděluje lidi od sebe.
Konec mé nostalgické: logout, disconneting…


Uveřejněno

v

,

od

Značky:

Komentáře

5 komentářů: „Internet rozděluje“

  1. stepiis avatar
    stepiis

    toto se líbí spolubydla z vedlejšího pokoje ;)

  2. Martin avatar

    I když nás dnes všemocný Internet doslova ovládá, tak s naší partou ze střední školy míváme klasické LAN-party. Jde hlavně o to na několik hodin/dnů vypnout a jen být s přáteli..
    A tohle přes internet opravdu nejde.

    Můj point a tedy i s čím s tebou nesouhlasím je, že i v této době se ještě najde pár lidí, kteří mají své „LANky“.

  3. trtkal avatar

    Supr vědět, že ještě existují lidi „ze starých časů“ :)

  4. Splash avatar
    Splash

    Naprosto souhlasím. Hned bych ty léta kdy jsme se scházeli na LANkách vrátil.

  5. trtkal avatar

    Však taky na ty u tebe jsem při psaní myslel :), na Bachti, Pavlatíka a Šílenýho Maxe, když jeden střílí a druhej běhá, na chrápání na zemi když jsem se šel na hodinku zastavit a zůstal na 2 dny, … :D, na tu pohodu :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  1. Pěkný almanach, aji pěkně dlouhý :) Mimochodem, jak jste dělali víza – rovnou uzbecká? Plánuju tam jet taky, s tím,…