Blog – Matěj Trakal

převážně nevážně

Kousání nehtů – horší, než droga? Rozhodně!

Předem upozorňuji, že vám článek může připadat nechutný a může se vám z částí zvedat žaludek, ale jelikož je to pravda, nedá se s tím nic moc dělat.

Vzhledem k tomu, že s kousáním/trháním nehtů mám docela problém jsem se rozhodl s tím začít něco dělat. Každý, kdo si nehty kouše ví, o čem mluvím, když řeknu, že je to horší, než kdejaká droga. Nejde přestat, do pusy se nehet dostane ani nevíte jak a pak už se zase jen udivujete, jak to, že nehet nemáte, když před chvílí tam ještě byl.

Můj osobní problém je, že nehet, který dojde této zkáze jsem schopný otrhat nejen k masu, ale daleko, daleko za konec lůžka (nebo jak se to jmenuje), pak z pod něj vytrhávat kůži a lůžko zkracovat v podstatě na minimum.

S postupem času se lůžko začne zase obnovovat, ale asi ne nikdy na jeho původní vzdálenost. Další problém je, že se celý nehet začne posouvat a celkový nehet začne měnit svou celkovou velikost.

Jak se toho zbavit?

Začal jsem tedy hledat na netu, jak se toho zbavit a co je příčinou. Začnu tím, jak se toho zbavit. Opravdu nenajdete nic funkčního, což je velice smutné. V diskuzích se rojí tisíce názorů, že pomohlo tohle a tamto (modrex, protikousací nehty, lakování, gelové nehty, …) a v druhém příspěvku to opět někdo vyvrátí s tím, že to stejně okousal. V horším případě třeba mu to začalo i chutnat (převážně hořké, pálivé prostředvy v umělých nechtech, nebo zázračných vodičkách). Co pomáhá asi nejvíce jsou nehty gelové s tím, že se špatně koušou. Ovšem to my připadá jako rozumné řešení pro slečny, ne pro mne.

Příčina?

Většinou se jako příčina kousání nehtů uvádí stres, malá sebedůvěra, úzkost, vztek a podobné nešvary. Pravda v tom někde zakopaná bude. Je to v každém případě psychický projev nějakého problému. V mém případě jsem si nehty opět začak kousat nejspíš (nikdy to nedokážu říct přesně, vzhledem k tomu, že to dělám podvědomně a neuvědomuji si to) o zkouškovém a pak hlavně, když jsem přijel domů. Ovšem v čem je problém? Stres? Vztek? Neřekl bych. Tak sebedůvěra ta asi teda jo no :/, podceňování se taky, ale že zrovna doma?

Co kde radí:

Stříhej si je tak že už to víc nejde pak si je ani kousat nemůžeš

Kecy! Tohle je největší kec ze všech keců pod sluncem! A právě tento příspěvek mě dovedl až k napsání tohoto článku! Když je mám krátké, snažím si je kousat nebo trhat stále, což je mnohem větší problém, než u nehtů dlouhých. Vzhledem k jejich krátkosti se začnou otrhávat až do masa a i dál. Většinou do krve.

Vždyť to bolí, nechápu vás.

Ano bolí a čím víc do masa, tím víc to bolí. No a? Stejně to dělám a bolest se snažím vnitřně překonávat. Čím víc to bolí, tím víc se soustředím na to, jak se nehtu zbavit, aniž by to tolik bolelo. Většinou přijde na řadu hodně rychlé utrhnutí, které bývá dosti krvavé a boletvité (ovšem bolest je chvilková) a poté následuje opět zarovnávání oděrků a jede to stále dokola, až nehet téměř zmizí celý (lůžko nelůžko).

Rukavice

Účiné, ovšem jen jako předcházení kousání, ne odstranení jeho příčiny, nebo odvyknutí.

Když si je okoušeš, tak je hned strč do pepře…jednou to táta udělal mojí sestře a od tý doby si ani jednou nekousla

Měla by jsi si koupit lak proti kousání nehtů.Určitě ho vyzkoušej.Když se budeš chtít ZAHRIZNOUT, myslím že ti to nebude chutnat. A pokud jsi nervozní rychle s tím přestaň, jestli chceš mít krásné ruce. Hodně štěstí ať se ti to povede

Účiné jen do té doby, než si na to zvyknete a začne vám to ve finální fázi chutnat. A mnohem větší problém je, pokud si, jako já, nehty nejen koušete, ale i trháte. Vzhledem k tomu tyto praktiky nemají vůbec význam.

Me za to vzdycky prastili pres ruce, ono to pak casem omrzi

Zapomeňte na to, v mých 21 letech už mě nikdo přes ruce nemlátí (a že občas „mlátil“) a stejně neomrzí. Omrzelo rodiče mě přes ně plácat :D

nebyt nervozni, je to projevem vnitřní nerovnovahy a nepokoje, chce to se uklidnit, občas se zastavit a odpocinout si od kazdodenniho stresu…pricina je někde uvnitř…natirat si necim nehty neresi příčiny ale pouze důsledek

První kloudnější příspěvek. Ovšem neřekl bych, že jsem ve stresu (když už je po zkouškovém a mám domácí pohodu).

Pevná vůle. Na odvikání je to horší než cigára, cigáro si člověk nezapaluje nevědomě. Z vlastní zkušenosti musím říct, že to jde.

Vzhledem k mé vůli nereálné. Čtu si příspěvky jak s tím přestat a u toho sedím a rejpu se v nehtu. Uvědomím si to a na chvilku přestanu. Začnu se dívat z okna s rozmýšlením, že bych s tím měl něco asi fakt dělat, nebo to alespoň napsat sem na blog. Než to dopřemýšlím, koukajíc se z okna, myslící na netrhání, opět nevědomky trhající. Fakt už moc nevím co s tím.

zalepit si nehty náplastí

Ano, to jsem praktikoval již mockrát. Většinou je to tak na den, dva. Pak je nehet a celý prst okolo tak rozblemcaný, že další várku náplastí na něj ze slitování prostě nenalepíte. Jak se trošku vzpamatuje jste v tom znova.

Co mi zatím ve světlých chvilkách pomáhalo?

Naopak, než zajisté odbornící na slovo vzatí, kteří si asi nikdy nehty sami nekousali a nevědí o čem kecaj kraviny, pomáhá nehty nechat narůst delší, než je zdrávo. Takto dlouhý nehet se ovšem nesmí moc často stříhat, jelikož při stříhání opět vznikají oděrky, které se krásně hodí pro trhání, nebo okusování.

Takže hned po ostříhání do ruky pilník a pořádně zapilovat každou nerovnost. Na kecy okolí moc nekoukat, jelikož vzhledem k tomu, že víte jaký byl problém je nechat vyrůst, vám může být pár lidí kteří vám vnucujou, že byste je měly ostříhat, docela ukradených. Hlavně tedy proto, že pokud by viděli, jak nehet vypadá, pokud ho dlouhý nemáte, asi by se jim přitížilo až bylo silně blivno, pokud by to nedopadlo i hůř.

Ponaučení

Pokud možno nechat narůst dlouhé nehty (já vím, je to problém, však proto o tom tady píšu že)! Vždy po ostříhání zapilovávat! Pokud se nachytáte, že ohryzáváte, nebo otrháváte, okamžitě pro pilníček a nejlépe ho mít stále při sobě. Což udělám hned, jak půjdu do města (zakoupím si osobní a nedám ho z ruky – nebo peněženky)

Odkaz směřuje na stránku, kde jsem obrázek zkopíroval
Tak takhle hrozné to ještě nemám, ale o moc lepší už to teda také není :(

Máte nějaký zaručený způsob, jak kousání/trhání předcházet? Jak se toho zbavit úplně? Prosím dejte vědět v komentářích. Budu Vám vděčnej nejen já, myslím.


Uveřejněno

v

od

Komentáře

102 komentářů: „Kousání nehtů – horší, než droga? Rozhodně!“

  1. pavla avatar

    to uz hranici se sebeposkozovanim, ne? „trhani nehtu“ muze bejt v pokrocilejsi fazi horsi nez rezani se ziletkou nebo paleni se zapalovacem. podle me ses proste jasnej emar :D
    p.s. ja si zas kousu kuzi kolem nehtu ;)kazdej ma neco

  2. trtkal avatar

    No, myslím že nehraničí, ale do jistý míry to rozhdně je :D
    Emař?: *fňuk, jde si pro jistotu pro žiletku, ba né nabrousit zub* ;))
    Jo, ale co s tím? :D … jsem si říkal, jak se na to teď po článku začnu hrozně soustředit, abych si to nezatrhával furt. Takže se sousředím na ten jeden oškubanej prst – ten dnešek přežil, ale odnesl to částečně jinej (i když ještě v mezích) :/
    Buď mi něco chybí v jídelníčku, nebo já nevím… :D *jde si pro čokoládu/nanuk, která mu v jídelníčku nechybí, ale chuť v pude jo* :))

  3. Mandarinqua avatar
    Mandarinqua

    Jednoduchý: tedy když si holka ;-) Stačí si říct, že chceš mít dlouhé nehty (já jsem si je kousala hned, co mi narsosltli zubi…a ted mi je 12 (a něco no ;-)) a přestala jsem si je kousat v jedenácti, protože jsem si koupila užasnou francouzskou manikůru. Ty nehty se tak změnily! Občas jsem tedy do nich kousla, ale ted už jsem si je po 6 stříhala…a s tím pilníčkem máš prvadu…ono vždycky si jen začnu zubama projíždet za nehtama, pak je začnu uhlazovat a pak… na to bacha! Vopravdu! Nehty nepatřej do pusýýýý! A pilníčky nosit!!!!!!

  4. Artroa Cosmétique avatar
    Artroa Cosmétique

    STOP – přípravek proti okusování nehtů a kůžičky. Tento hořký lak je obohacený o vitamín E, který posiluje strukturu nehtu a napomáhá přirozenému růstu. Je speciálně vyvinutý tak, aby se ideálně spojily hlavní složky, a tím byla udržována stálá kvalita přípravku po celou dobu působení na nehet.

    * vytváří na nehtu průhledný matný film
    * je vodě odolný a působí i po opětovném umývání rukou
    * velmi hořká chuť, odrazující od kousání, vydrží na nehtu dva dny
    * pomáhá nehtům rychleji růst
    * zanechává ruce zdravé a pěstěné
    * určen pro ženy i muže všech věkových kategorií

    Cenzura (trtkal): tento blog neslouží pro reklamní/komerční účely. Odstraněn odkaz!

  5. Efff avatar
    Efff

    Děkuji za tento článek. Jsem podobně rohořčená nad tím, jak nemístné jsou rady některých odborníků, kteří si o kousání nehtů snad jen letmo něco přečetli ve svých skriptech. Velmi často je problém kousání nehtů oznáčován jako zlozvyk a většinou bývá přirovnáván ke kouření. Přitom zbavit se věčného okusování je mnohem těžší než odnaučit se kouřit, protože cigaretu si zapalujete vědomě, zatímco nehet se vám do úst dostane ani nevíte jak. To znamená, že středně silná vůle, kterou má průměrný človek, zde moc nezmůže. Kousání nehtů není zlozvyk, ale porucha, a proto by se i jako porucha mělo léčit. Dozvěděla jsem se, že ve Spojených Státech, se kousání nehtů léčí u psychologa a že je to otázka několika sezení. Nevím, co je na tom pravdy, ale domnívám se, že je to nejsnažší cesta jak vyřešit tento problém a možná ještě mimoděk řadu dalších, o kterých třeba ani nevíte. Takže doporučuji vyhledat tuto odbornou pomoc, sama to chci vyzkoušet.
    Budu vám držet palce, ať se léčba podaří. Sice okousané palce, ale snad to bude stačit.

  6. nehett avatar
    nehett

    Tak jsem zcela náhodou narazil na tento článek, když jsem hledal jestli okusování nehtů nemá nějaký základ v historii (dříve asi nemohli nehty ostříhat tak je nutně museli všichni kousat)a připojím tedy i svoji zkušenost. Když jsem byl mladší (hodně) natřela mi mamina vždycky okousané nehty červeným lakem…pak jsem měl docela trapas ve škole. (Berte to spíš jako inspiraci pro rodiče jejichž děti mají stejný problém )nicméně to nepomáhalo a zlozvyku jsem se (byť jen částečně) zbavil teprve nedávno…prostě silou vůle;) je to náročné, ale vyšlo to

  7. Junisek avatar
    Junisek

    Myslím, že lepší než shánět prostředky proti kousání je najít důvod, proč si nehty koušeš. Moje neteř si je kouše a má je skoro tak, jak na tom obrázku. Nosí rukavic,e stále jí plácáme a používá nějaký hořký prostředek. Já si nehty spíš „ňoupu“ (jiným nehtem ho ulomím).

    Neznám přesné důvody, u každého to může být jiné. Jak tam píšeš, že si je koušeš doma, tak by chtělo popřemýšlet nad tím, jak ti doma je.. Třeba nějaké vztahy nebo naopak samota, nebo třeba rodiče.

    Žádný lék světa nám nepomůže, dokud si neuvědomíme, proč nějakou nemoc máme.
    Držím palce!

  8. trtkal avatar

    To je právě to :), Doma mám největší pohodu, klid, když chci mezi lidi jdu, když si chci pokecat mám s kým :) Nic mi tam nechybí, poslední dobou to už zase opadlo, asi je to nejspíš způsobeý stresem u mne, jelikož teď je to dobrý :). Zkouškový je daleko :D a víc stresů moc nemívám…
    Díky za komentář :)

  9. dukisekk avatar
    dukisekk

    Nehty si koušu já sama už od malička, nepomohlo nic. Pepř, hořké laky, prapričky namáčení okousaných prstů do soli, rukavice, náplasti,plácání a vrchol byl i psycholog a nic…Moje prsty rozhodně půvabně nevypadají to vím, ale strašně ráda bych s tím něco udělala a nejde to…můžu říct, že jsem zkoušela i pilníček, ale ten po krátké době přestal také fungovat… Má jediná špatná vlastnost je agresivita, ale nemyslím si, že to je to co mě nutí si okusovat nehty do krve…stres ten se mi netýká, nervozita také ne a nízké sebevědomí už vůbec…nevím čím je to působené, ale opravdu ráda bych se toho zbavila a stydím se za to, ale jednoduše to prostě nejde…!

  10. luczinka avatar
    luczinka

    Chci přidat svojí zkušenost. Kousala jsem si nehty jako blázen a byla asi na nejlepší cestě k nějaké hrůze jako na tom obrázku. V 16ti jsem si nechala udělat první gelovky, a nejdřív jsem si ohryzovala i ty! Ale bylo to lepší a navíc se mi moc zalíbily. Tak jsem si nechala udělat pořádný drápky a byl to pak už tak odlišnej pocit s dlouhými tipy, že už jsem si je do pusy snad ani jednou nestrčila. No a dlouhé nehty (teď už spíš akryl než gel, líp mi vyhovuje) mám od té doby nepřetržitě, už deset let :)

  11. lilly avatar
    lilly

    Už jsem zkusila asi všechno i gelové nehty které jsem stejně okousala, nevím jak se toho zbavit dost mě to štve i když jsem celé dny měla v ústech žvýkačku stejně jsem si ty nehty okousala..už nevím co by mi mohlo pomoct :(

  12. trtkal avatar

    Já postupně zjišťuji, že je to u mne způsobené vnitřní nevyrovnaností a stresem, ač nepatrným, tak stresem nebo tím, že mě něco sžírá… ale tomu se vyhnout nedá moc, takže spíš jen omezit. Prostě vím, že jeden prst do vždy odnese a hotovo. Pak si za to nadávám, ale prostě musím no :). Zkusit změnit nějaké návyky třeba, jinak asi moc neporadím :(.

  13. lucy avatar
    lucy

    Podle mě je celkem důležité ruce nějak zaměstnat, třeba si hrát s náramkem nebo něčím podobným…

  14. dola very avatar
    dola very

    kousala jsem si nehty od malička do svých 18 let, pak jsem ani nevím jak přestala a narostly mi krásný drápy. Asi po pěti letech jsem si ohlodala nechty na levé ruce, ale fakt nechutně. doktor v nemocnici mi říkal: levou nechat narůst, pravou ostříhat! Po létech jsem si nechala udělat umělé nehty a dobrý. Když mi začaly špatně držet tak jsem s nima skončila a přestalo i kousání. Až do letoška. Okousala jsem si 4 nehty a teď už to vlastně ani nejde tak škubu a trhám po vrstvách. Neví někdo čím to je? 6 dlouhejch a 4 okousaný. Teď ať mluví někdo chytrej. Podotýkám že mi je 52 a už bych mohla mít rozum.

    ž

  15. Isabella avatar
    Isabella

    Ahoj, chtěla bych se zeptat jestli je pravda, že u dětí je (někdy) kousání nehtů způsobeno tím že nemají dostatek vápníku. Nevím jestli je to pravda. Děkuji za odpověď :)

  16. trtkal avatar

    Popravdě nejsem doktor ani nic podobného, tedy nemám tušení. Snad ti odpoví někdo z lidí co si to tu přečtou.

  17. Pu*ina avatar

    Tendle článek je SUPER !!! a poradim vam jak si je přestat kousat ted mi je 13 ( věřte že na to nevypadam fakt ) no a už od mala sem si kousala nehty tak hrozny jak na obrazku to teda neni , a vite proč sem přestala ?? protože sem se někde dočetla že klukum se nelibi okousane nehty na holkach a že prej ruce a nehty sou na holce to nejhlavnější (samozdřejmě až po zadku prsach očich …:DD )… a já to mám stejně jako s klukama myslim, předtím sem si četla ty komentáře že už s tím někdo přestal a VŮBEC ALE VŮBEC SEM SI TO NEDOKÁZALA VYSVĚTLIT…ale chce to silnou vůli mno já vim ted si řikaate že se mi to lehe řika ale je to tak…bohužel a když vám nehty narostou tak se vám úúúplně znechutí si je kousat !! DRŽÍM PALCE :))*..PS : kdyžtak si mě přidejte na fb pokecame o tom =))

  18. moje ruka avatar
    moje ruka

    Už asi 2 hodiny brousím po netu a čtu si o kousání nehtů. Sama to dělám, a je to hnus! Příšerně se stydím za svoje ruce, mám panickou hrůzu, že mi na ně všichni koukají, tak je preventivně pořád schovávám a rvu do kapes. Sice jsem se ještě nedopracovala k případu na obrázku, ale bojím se, že to tak jednou dopadne :S
    Vážně bych s tím mileráda sekla, ale prostě to nejde.
    Nehty jsi koušu už od mala (cca od 5 let). Prošla jsem si vším, výhružkami rodičů, hořkými laky (zvykám si docela rychle :)), posměchem od kamarádů, opovržlivými pohledy lidí v tramvaji, drahé vyživující „rychlerostoucí“ laky, … a nic, prostě nic! :( Chtěla jsem zkusit i gelové nehty, ale kamarádka, co pracuje v salonu mi řekla, že vlastní nehty mám krátké, tudíž by mi gelovky nevydržely, a vlastní nehty by mi mohly zarůstat (au!), tak prej: „Nech si je trošku dorůst a pak přijď, něco s tím uděláme“ … no jo, jasně, jenže tohle je ten kámen úrazu, jak si je mám jako těžký závislák nějak rozumně vypěstovat?! Ha?! :O Kdybych to uměla, tak ty umělotiny ani nepotřebuju!
    Ale přece jen se mi párkrát v životě (asi jen 3 teda) podařilo přestat, ale vždy jenom na chvilku :/ Pokaždé to bylo s někým :) Myslím teď konkrétně kamarádku, ta mi řekla: „Musíme s tim něco udělat“ Pravidelně mi kontrolovala ruce, zapilovávala nehty a odstaňovala kůžičky (kůžičky, to je taky moje). Já si sice připadala jako totální neschopný imbecil, ale je fakt, že jsem toho nechala a dokonce se jednu chvíli za sebe nestyděla …. ale po skončení kúry jsem v tom byla znova :S
    Takže takhle končí můj temný příběh bez hepiendu a bez rady pro ostatní … každopádně, všem, co chtějí přestat, držím pěsti! :)

    … mám pocit, že mě už zbývá jen ten psycholog, asi tam zajdu :) přidám ještě hypochondrii, náměsíčnost a strach z davů a lidí a navlíkne mi rovnou kazajku :D
    btw, dobrej blog :)

  19. kousalka avatar
    kousalka

    Ahoj Trtkale, taky mám ten problém už odmalička. Pokud se ti to vrací doma, je to jasná příčina – doma jsi z nějakého důvodu začal a od té doby funguje Pavlův reflex (akorát že neslintáš, ale koušeš si nehty)…z mý rodiny jsem byla ve stresu pořád, a teď kdykoliv jsem ve stresu nebo se potřebuju na něco soustředit nebo začnu přemýšlet, automaticky to naskakuje…jak se zbavit Pavlova reflexu? Nebo je to jako drogová závislost? Toť otázka. Až na to přijdeš, dej mi taky vědět…jinak když si nechám udělat gelový nehty, tak si koušu rty do krve a trhám si vlasy nebo vržu zubama…jakmile přestanu dělat jedno, začnu automaticky dělat další…tak buď rád, že si „jenom“ koušeš ti nehty :)

  20. holka avatar
    holka

    ahoj,je me 30, jsem holka teda ted uz zena haha a porad si kousu nehty! Kousu si je cely zivot- mamka zkousela vse : pepr, pelinek, laky na nehty, rukavice, … atd a nic vubec nic me nezabranilo ;-{
    Teda jedna vec – umely nehty! to sem si nekousala nehty ale kuzicku okolo.
    Vim ze to vypada hrozne, specialne u holek, boli to ale nic nepomaha. Premyslela sem ze asi mam potize se sebekontrolou nebo si to jinak nedokazu vysvetlit.
    Tak nezoufej, nejsi v tom sam ;-}
    ps – nejhorsi je,ze ja si kousu i vlasy ! jo vlasy, uz od skolky

  21. Holka avatar
    Holka

    Podle mě to má určitě co dělat s naší sebedůvěrou. Mám s tím problém stejně jako vy ostatní, s tím, že tedy jako na tom obrázku moje nehty rozhodně nevypadají, vždy vím, kdy skončit…ale zas proč vůbec začínat?!:(Přemýšlela jsem tedy jestli v tom opravdu je něco se sebevědomím. Mně všichni řékají, že mám sebevědomí a přesto si koušu nehty..Asi je to těmi vysokými nároky.Snažím se být co nejlepší a to je pro mě stres..Jinak tobě bych docela klidně radila gelové nehty. Sice jsi kluk, jasný:DAle gelový nehty pořádně ani nejdou poznat..vypadá to spíš, jako když máš svoje silný hezký nehty, takže radim:) Jo a další odstrašující věc..Měla jsem jednu bradavici na prstu, a samozřejmě se mi to kousáním rozneslo!Takže hrůza a pozor na to!:(:/

  22. Holka avatar
    Holka

    http://zdravi.doktorka.cz/kousani-nehtu/ Tohle si přečtěte, myslim, že se v tom každý, kdo si kouše nehty najde..

  23. Hannah avatar
    Hannah

    Jako spousta lidí, kteří tu nechávají komentáře, si také koušu nehty od dětství. Občas na chvíli přestanu, ale vždy zas začnu. Dnes koukám na film, mamka sedí vedle mne a každou chvíli mě upozorňuje na to, že bych měla vyndat ty prsty z pusy… Najela jsem na net, abych si přečetla, čím je to způsobeno. Celou dobu se samozřejmě hlídám, abych v tom nepokračovala. Teď se mi naopak začaly potit ruce a kouřím jednu cigaretu za druhou. Ono asi bude něco na tom, že se to spojuje s nervozitou a vztekem. Sousedé pode mnou vyhrávají i přesto, že je jedna ráno a hrozně mě to rozčiluje. Tkže jsem opět u problému, že mám nutkání. Asi by mi pomohlo jen spoutat ruce za záda, aby mi bez mého vědomí zas nevlezly do pusy :D Snad zkusím ten lak, možná pomůže a možná také ne.. Ale tak nějak mě těší, že nejsem jediná, koho trápí tento problém..

  24. tom avatar
    tom

    mě osobně se krátké okousané nehty u holek hrozně líbí a to myslím naprosto vážně! dlouhé nehty má každá druhá a dost mě to nudí, krátký jsou mnohem příjemnější na dotek..jestli si o tom chcete se mnou popovídat, budu rád když napíšete na tom.fromhell666@centrum.cz

  25. fLXz avatar
    fLXz

    Mě nejvíc pomohlo, koupit si nejaky micek na mackani nebo si proste jednu pleasknout sotva dam ruce do pusy….. :)

  26. kac avatar
    kac

    Taky jsem si kousala nehty a to fakt hodně,do masa..pak jsem šla na střední a jak jsem viděla,že mají holky krásný nehty,nalakovaný,francouzskou manikůru a já nevim co všechno,začala jsem se za svoje nehty hrozně stydět..ale fakt hrozně a prostě ze dne na den jsem si je přestala kousat :) a že jsem předtím přestávála několikrát,ale zase jsem do toho spadla..

  27. see avatar
    see

    Jsem jedna z mnoha kousajicich. Zkusila jsem lak, ale pri brigade v baru, kdy macite kazde dve minuty ruce ve vode, se zbarvi a mate najednou flekate bile a na dotek velmi neprijemne nehty. Je mi 24 a kousu si nehty odmala. Stejne jako ostatni jsem parkrat prestala..ale vzdy jen v radu dni. Ted si delam jeden experiment zalozeny na vlivu bolesti. Mam gumicku(tu od zavarovacek, co vsechny holky nenavidi ve svych vlasech)na ruce a kdykoliv jen pomyslim na to ze bych si kousla nebo si nevedomky zacnu prejizdet zubama po nehtech, nebo cokliv podobneho..tak natahnu gumicku a pustim..ono to opravdu stipe! A protoze nechci nechat nic nahode, tak jsem si nalakovala sve hnusne, nesmirne kratke nehty bezbarvym lakem..jelikoz je lak u mne velkym nezvykem, ma za ukol me varovat kdyz uz se zuby jen letmo dotknou nehtu…je to neco jako krajnice na silnici pro auta(nikdo nema rad ten brouseny zvuk kdyz jede po dalnici:D)Mam to jen par dni, ale zatim funguje. Kdybych chytla zlatou rybku, byla by to asi desna nuda ;)

  28. Emily avatar

    Super článek!

  29. Katka avatar
    Katka

    Ahoj, přidám svoji trošku do mlýna: mě pomohla změna prostředí, nehty jsme si přestala kousat na vysoké, takže když na to tak zpětně koukám, asi za to mohlo prostředí doma (hádky, křik). Nehty si už asi 5 let nekoušu (kousala jsem si je od malička, teď je mi 26) a rozhodně se spravily a už na nich není nic vidět. Pomohlo mi nechat je narůst delší, protože pak už mi bylo líto je okusovat, aby nebyly zase hnusné. Taky jsem přišla na to, že je to praktičtější, protože je mnohem příjemnější třeba sbírat věci ze stolu, když to nebolí (nehet zatržený do masa). Jediné co mě nepřešlo je občasné kousání resp. trhání nehtů na nohách (zrovna včera, ale to bylo proto že je to můj takový zvrácený uspokojující rituál, který mě uklidňuje a zrovna teď jsem trochu ve vykolejená a nedočkavá:) Ale to je jen občasné, třeba jednou za půl roku. Tak hodně zdaru s přestáváním. Katka

  30. Katka avatar
    Katka

    Jo a ještě bych doporučila skleněný pilník, je mnohem jemnější než ty smirkové, ty používám nerada. A přesně jak píšeš, okamžitě jakýkoliv záděr něbo nerovnost je nutné zahladit protože jinak mám nutkání to kousat a „zahlazovat“ zubama.

  31. arax avatar
    arax

    Já si nehty taky koušu rodiče na mě(když mě načapají)nekřičí ale “upozorňují“ mě. Máma mi říká že je to jako bych “olíznul“bezdomovce…já to vím ale přesto si je koušu.

  32. Barush avatar

    Nevím jestli se už tady o tomhle zmínil ale mám tu pár tip:
    – Když dojde na stres a ty máš nutkání kousat si nehty zkus si např. vzít propisku a rozdělávat ji a zase skládat nebo mačkat míček,hrát si s nějakou hračkou.. Rozhodně nenechat ruce volnými!
    – Zkus také žvýkačku , nevím jestli opravdu pomáhá , ale za zkoušku to stojí..
    – Jestli je to akutní možná by pomohla psychiatrická péče.
    – Třeba u televize,u napínavého filmu máš taky takové nutkání , ale spíš by ses měl obrátit na nějakej popcorn nebo jídlo co ty ruce zaměstná.. =)

    Neříkám že s tímto zlozvykem nemám problém a že tyto rady tě to 100% odnaučí , ale za pokus to stojí.. =)

  33. Agrafína avatar
    Agrafína

    Kousala jsem si nehty od malička do svých 24 let. Přesně jak píšeš v článku, nepomáhalo mi naprosto nic, ani touha mít krásné ruce, moci si nalakovat nehty, nic. Před nedávnem se mi dostala do ruky jinak podle mě ne moc důvěryhodná knížka od Zdeny Jordánové, kde se píše, že příčinou kousání nebo trhání nehtů je podvědomý strach nebo nějaká zábrana postavit se sám za sebe. To mě dost zarazilo a přemýšlela jsem o tom, jestli to nemůže být můj případ. Dávala jsem si pozor na to, jak se cítím a jak se chovám k ostatním lidem, potažmo, co jim dovolím a zjistila jsem, že jim občas dovolím víc, než by se mi líbilo. Od té doby si buduju určité mantinely, nejde to snadno, ale cítím se klidnější a světe div se, nehty mám natolik dlouhé, že jsem si mohla jít slavnostně koupit první lak a už dva týdny ho používám. Občas mi přijde, že ty ruce snad ani nejsou moje:) Vím,že to není univerzální recept, ale třeba to někomu pomůže. A hlavně, až se dostanete do stadia, kdy si necháte nehty pořádně narůst, bude mnohem lehčí je udržet…Držím palce!

  34. T avatar
    T

    Kousaní nehtů je zášť vůči rodičům … u mě to platí, neco se v dětství stalo a vy s tim nehnete, proto to mnozí néchápou ani často ani my sami … stres to jen to jen popohaní

    1. pilník stále u sebe
    2. neustálá manuální práce (já to dělám když se nudím)
    3. a často koukat na obrázky okousaných nehtů, to so máte vy – nevidíte

  35. babeta avatar
    babeta

    čauky :) podělím se také .. je mi 24 let a koušu si je od malička .. uvědomuji si co dělám a jak to vypadá .. jsem s tím nespokojená, ale je „to“ silnější než já .. psycholožka mi řekla, že je to normální zlozvyk u neurotiků a pod. mám nehty, teda spíš paličky na buben, jak říká můj otec .. když nad tím vším přemýším, musím za sebe říct, že je to určitě stres, jak vrozený, tak aktuální .. jelikož já jsem rozený neurotik, jsem agresivní a tudíž své frustrace, když nesportuji vybíjím na nehtech .. mám dokonce jeden, kterej je do masa .. znechucuje mne, ale na druhou stranu mne zvráceně uchvacuje .. ale jen v „tech chvílích“ pro silnější pocit podvážu článek prstu gumičkou a začnu něčím ostrým rýt do krve .. nejlépe nůžkami .. tady se dostávám k sadomasochismu, kdy mě to do jisté míry vzrušuje, ta bolest, ale z filosofického hlediska jakobych se trestala .. odnepaměti působí na očistu mysli umytí rukou .. mít čisté ruce .. určitě je to spojené s nějakým problémem, který prostě v hlavě řešíte .. asi nejvíc to ovlivnili rodiče a jejich přehnané nároky a jejich neuzpůsobený život ve chvílích, které mají řešit jako dospělí – Vás přivolají a dostanou do situace, ve které nechcete být, jelikož se bojíte odpovědět, např.. kousání nehtů sice v malé míře uvolňuje napětí, ale je to nezdravé a ohavné .. rozhodně souvisí jedině s psychikou a je jen na nás, zda se dokážeme objektivně do sebe ponořit a naleznout to ohnisko a ve finále to nejtěžší, přiznat si ho .. jako třeba nízké sebevědomí :) přeji všem hodně štěstí .. na konec jenom budu souhlasit s komentářem uživatele/ky s odcestováním .. nyní jsem už déle jak půl roku pryč, výsledky žádné, ale vím čím to je .. s domovem jsem se vyrovnala, ale stres ze školy :D takže zabavit se jinak a pravidelně sportovat, vypouštět páru .. pro dospělé kvalitní intimní život :) ciao

  36. Vivien avatar
    Vivien

    Joo, nejsem jedinná, kdo nemůže přestat…! :D je mi sice „jen“ 17 :D ale přestat prostě nemůžu, mamka mi jako malé kupovala ty hořké laky a vodičky a mě chutnaly!! :DD nekousat si nehty vydržím maximálně týden a pak jak jsou delší tak už ani nemrknu a zas je mám ukouslé :D stejný problém má i 31 letá švagrová… je to strašnej zlozvyk, horší než kouření… Zkoušela jsem už i tip mé kámošky- motivace- prostě si něco slíbit, když si nebudete dejme tomu 14 dní nehty kousat. měla jsem zrovna v obchodě vyhlídnuté kalhoty, tak jsem to zkusila, ale hned jak jsem kalhoty koupila, začalo to zas :D Přeji všem závislákům pevnou vůli! :D

  37. kristýnka avatar
    kristýnka

    no to fakt díky já si koušu nehty od 4 let a je mi 10 a snažím se toho co nejvíc zbavit. skoušela jsem ruzne laky a mastičky a tak dále ale nic nepomohlo. at skusím tady to to a uvidím no tak ahoj kristýnka.

  38. verča avatar
    verča

    noo, tak to jsme na tom teda úplně stejně…koušu si nehty od jakživa, zkoušela jsem všechno pepř,sůl,atd.. co mi třeba pomáhá aspoň chvilku nekousat je když mám natřené ruce krémem (lepší je hodně mastný,ten se nevypije tak rychle do kůže) nebo si schválně na nehty dávám odlakovač ( ta chuť je fakt nechutná),ale pomůže mi to taky jen na chvilku a docela to bolí ,když to zateče do záděrů…..jinak nevím co bych poradila…když jsem měla gelové nehty ,tak jsem je měla taky pořád v puse a stejně jsem je tak do týdne okousala,a když jsem to vydržela než mi upadli,tak jsem pak okousala ty své dlouhé nehty,´protože byly měkké jak papír..hrůůza,proto gelové ani jiné umělé nehty fakt nee….tak to je asi všechno o co se s vámi můžu podělit..tak čau Verča

  39. Barča :) avatar
    Barča :)

    Taky si koušu nehty…nebo spíš kousala…dá se to tak říct. Pomáhá mi, když si naplánuju tolik věcí, že něco jako kousání nehtů vůbec nestíhám! Nemyslím teď učení nebo tak… ale aktivity, kdy prostě nemáš šanci dělat nic jinýho (sport, hra na klavír,chození ven a třeba korálkování…) A jelikož jsem věřící, tak se modlím za to, aby se mi ty nehty zlepšili a mám vůli si je nechat narůst. Ono je to hlavně o psychice… A když mi ani toto nepomohlo, našla jsem si přítele. Zprvu jsem nechtěla, aby věděl, jaké mám nehty. Tak jsem si vsadila do hlavy, že prostě nesmím přiblížit ruku k obličeji abych si je nemohla kousat (s tím trháním by ta sebekontrola byla ale těžší :/ ). Ale postupem času to stejně zjistil…opustil mě kvůli tomu… zase jsem si je okousala…ale pak se objevil můj současný přítel. Když to zjistil, myslela jsem, že mě opustí taky. Jenomže on mě podporoval v tom, abych si je nechala narůst a už jenom to, že se nezachoval jako ten předtím mě donutilo s tím přestat :) … třba ti to pomůže :) …

  40. Tereza avatar
    Tereza

    Ahoj. Bohužel si koušu nehty a nevím, co stím. Koupila jsem si v drogerii asi za 55kč lak proti kousání nehtů, ale časem jsem si na tu hořkost zvykla na tolik, že mi přestala vadit.. Rozhodla jsem se, že si nechám udělat gelové nehty, jakožto „nejúčinnější lék“. Jenže ty moje nehty jsou až tak krátké, že by to nedrželo.. Opravdu si nevím rady, asi mi zbývá se jen dál stydět a nehty přede všemi kolem mě skrývat.. :(

  41. Arci avatar
    Arci

    Zdravím všechny kousali :-D .. Taky si koušu nehty už od malička (co si pamatuji), teď je mi 27 a kousání se nemohu zbavit (k tomu obrázku mám teda hodně daleko a do krve nejdu), vydržím to max. týden a jak narostou tak neodolám :-D … Jinak u mě to spouští jakákoliv psychická zátěž, dělám programátora a opraváře automatizačních technologii a jak začnu programovat nebo študovat plány či přemýšlet jak a co tak mám ruce v puse ani o tom nevím… Ovšem nijak moc mě to nedeprimuje spíše mi to při práci pomáhá se lépe soustředit tak to nějak moc neřeším.. A jeden zajímavý postřeh na konec: u nás v práci jsme 3 programátoři a všichni si koušeme nehty ;-) a co máme kolegy opraváře neprogramátory (5 lidí) tak ty si nekoušou nehty ani jeden tzn. je to o psychické zátěži ;-) … Držím palce ať se s tím vypořádáte!! Já se s tím smířil ;-) .

  42. Sabina avatar
    Sabina

    Koušu si nehty a nepomáhá fakt nic,nevím z čeho to je ale je to tak a nejde to zastavit..Je mi už 15 a hodně mě to štve:( Každý píše jakto nechápe,že je to nechutné.Jenže každý má svůj nějaký zlozvik..Nikdo mě nedokáže pochopit a to je to nejhorší:(

  43. C. avatar
    C.

    Znám člověka, co si kouše nehty na noze (a teď nechme stranou, že je to docela vtipný a gymnastický kousek) – a na několika prstech už v podstatě žádný nehet nemá. Netrvá to dlouho, než to dojde do tohohle stavu, tak pozor, lidi!
    A teda člověka, co se rozejde s holkou kvůli okousaným nehtům, jako psala slečna výš, bych normálně kopla.

  44. Baruška avatar
    Baruška

    Milí kousálkové, předem mého příspěvku (spíše vylití si srdce) děkuji za tento web. Myslela jsem si, že taková masochistka jsem snad jen já. Nehty si koušu od mala, fakt nevím, čím a kdy to začalo. Nicméně mé nehty jsou vyloženě odporné. Stejně jako ty, Trkale, si je „ožírám“ do masa, do bolesti. Vždy, když tu bolest cítím, v duchu si nadávám a nesnáším se za to. Stejně jako při pohledu na moje hnusný nehty. Už jsem se přistihla, že jsem maniak na ruce, což bude určitě tím, že se za ty svoje vyloženě stydím – každému se koukám na nehty a ruce (v duchu doufám, že to dělám jen já, aby se lidi na ty moje ruce nekoukali).
    Také jsem zkoušela vše – rukavice, náplasti, hořký lak, plácání sama sebe přes ruce i přes pusu, zabavení se míčkem, gelovky (ožrala jsem i ty!!!!). Ruce mám v puse tak často, že když si to teď tak uvědomuji, samotné je mi z toho zle. Když se snažím si nehty na rukou nekousat, otrhávám si je aspoň na nohou (!).
    Při čtení příspěvků mě nejvíc inspirovala gumička na ruce, po dopsání tohodle jdu hned jednu hledat. Také mě před chvílí napadlo, že si stáhnu nějakej hnusnej obrázek okousaných nehtů ( nejlépe těch svých)a dám si je na plochu monitoru (na počítači jsem často, tak si to aspoň takhle budu uvědomovat). Je to proto, že si ty prsty do pusy také strkám podvědomě, což je nejhorší.
    V psychologii jsme se učili, že to může být i tím, že mě mamka přestala kojit ještě v dobu, kdy jsem to potřebovala (byť jen pro uklidnění). Ptala jsem se mamky a opravdu přestala jen proto, že doktorka řekla, že už se v půl roce dávno kojit nemám (!!). Ale zase na fotkách, kde mi je tak 6 nehty mám a dokonce nalakované :-D, takže fakt netuším. Jednou jsem podstoupila kinesioterapii-pomohlo to na dva nebo tři týdny a pak už jsem v tom zase lítala. Teď už jen vyzkoušet psychologa, snad něco vyřeší jinak totiž budu v prd*eli :D
    Mějte se krásně a děkuji, že jsem svůj problém mohla někam napsat, snad se mi tím natolik uleví, že s kousáním přestanu! :D

  45. klara avatar
    klara

    já si koušu nehty od školky (ted je mi skoro 20), v podstatě sem na sobě nikdy neviděla dlouhý nehty:D.. zkoušela sem taky všechno i ten pepř .. sice to pálilo jak blázen když máte ožraný nehty do krve a někdo vám je namočí do pepře .. ale co žejo to se umeje a můžete pokračovat znova:D..laky nepomáhaj vůbec .. ty mě v tom spíš podporujou protože když to neni nalakovaný dokonale tak sloupu lak pak je mi blbý nemít jeden nenalakovanej zbytek joo tak okoušu zbytek laku a nehty pod nim.. joo a ten lak polykam (doufam že to neni natolik toxický a že neumřu:D).. já na nehtech okoušu všechno co se dá a hlavně co přečuhuje:D i kůžička, tu vždycky sloupnu takovým způsobem že to mam do masa ztrhaný .. na chvilku to zalepim náplastí mezitim si koušu jiný nehty (dyt prstů máme ještě 9 dalších žejo:D) počkam až se to zahojí a znova .. gelovky sem nezkoušela protože mi to na ty moje „pahýlky“ chytit nejde:D.. je to odporný a nesnášim to .. přestala sem na 2 měsíce (což byl rekord) když sem chtěla mít na maturáku na těch prstech aspoň něco, jenže jak jsou ty nehty slabý a měkký tak já je ohybala (ani sem si to neuvědomovala ale něco sem s těma prstama asi dělat musela když sem si je nechtěla kousat:D) a pak začaly praskat, odlupovaly se ty vrstvičky tak sem je holt oloupala a okousala znova .. teď jsem si dala novoroční předsevzetí .. je 7. a já mam okousaný jen palce:D a kůžičky:D .. potřebuju asi motivaci .. takže díky že si sem dal tu fotku:D a žes ten článek napsal takhle nechutnej (budu to číst každej den:D)néé musim mít silnou vůli:D a přestávam i s palcema:D..

  46. hasssssss avatar
    hasssssss

    Tohle nemůžou bejt lidský prsty !!!!!!!!!!!!!!!!Co to má bejt?

  47. aha avatar
    aha

    Musím říct že já si nehty koušu furt. hodněkrat jsem zkousela s tim prestat ale neslo to.jednou jsme seskolou jeli na pobyt do londýna na 5 dni celou tu dobu jsem si prstu ani nevsimla narostli mi krasne nehty . Ale jakmile jsme nasedli do autobusu a ja druhy den videla znacku kde byl cesky napis a doslo mi ze uz jsem skoro doma okamzite jsem mela prsty v puse a okousala jsem si je. Takze jsem zjistila ze i kdyz si myslis ze nejsi vystresovany ze jsi ok,tak to neni tak uplne pravda a nikdy by mi neprislo ze ja sem vystresovana.

  48. Baruška avatar
    Baruška

    Část 2.
    Takže nakonec jsem gumičku nezkusila. ALe tu fotku na monitor jsem si opravdu dala. Pokaždé když zapnu kompa, zhrozím se…je to nechuťárna. Vždy, když noťas vytáhnu třeba na přednášce, v autobusu, lidi vidí tu ohavnost a ja si nejvíce uvědomuji, že je to pěkná kravina a že to už takhle dál prostě nechci.
    Již toho 2.1. když jsem sem psala jsem si nehty nekousala dva týdny. A nekoušu je dodnes (což je zítra přesně měsíc!! To se mi nikdy před tím nestalo!). Uvědomila jsem si, proč jsem zatím přestala: Jednoho večera jsem si se spolubydlící na koleji dala skleničku vína a začaly jsem povídet. Já v jednu slabší chvíli poprvé snad ve svém životě Denče řekla o mém kousání nehtů absolutně vše (přesně to, co jsem napsala sem Vám). Bylo to v tu chvíli vážně hrozně těžké, ale hrozně se mi ulevilo. Od té doby nic. Neokousnu si ani zarůstající nehet do koutku. Pořád nehty piluju, abych si neuvědomovala, že mi rostou. Já vím, že po měsíci není ještě vše vyhrané, ale pro mě je to neuvěřitelný krok, který se mi ještě nikdy před tím nepodařil!
    Zkuste to taky… ulevíme své dušičce :) Držím pěsti, zase se ozvu!

  49. kamca avatar
    kamca

    Ahoj,upřímě,tohle není výmluva že už nevíte co s tím,jste prostě totálné pitomý,že i v 16 letech si koušete nehty,pak počkejte,až se vám to zanítí a ty ruce vám uhnijou,to pak budete smutní,že nevíte co s tím….
    Jako nezlobte se na mě,ale to není výmluva….

  50. MichalS avatar
    MichalS

    Je mi 18 let, nehty si koušu takřka od školky, kůže nekůže, krev nekrev, všechno mi je to jedno. Že si koušu nehet zjistím až poté, co mi teče z ruky krev nebo trpím bolestí. Zkoušel jsem všechno, laky na nehty mi hned po první aplikaci chutnaly.. Když jsem to řešil s někým, kdo to překonal, řekl mi, že mám jeden obrovský problém a to je to, že jsem uvnitř sebe nervní právě třeba z toho, že se stydím za své nehty a pak si je podvědomě opět koušu. Když nad tím občas přemýšlím, je to naprostá pravda. Jediné co zbývá je motivace(k tomu jsem se odhodlal díky této stránce!!) a snažit se nad tím přemýšlet, dnes držím více jak týden(to je u mě co říct). Snad to jednou skončí. Ahoj.

  51. Trol avatar
    Trol

    Mně pomáhá trochu sauna.Ale jen na pár hodin. Prý jsou dobré afirmace 30x za den napsat a říci: Mám krásné zdravé nehty.
    Ještě jsem to nezkusil. Říkat to měsíc. Psycholog mi spíš ublížil !

  52. Anonym avatar
    Anonym

    Ahoj, ráda bych všem poradila, jak se pokusit přestat ,nebo alespoň zmírnit následky kousání nehtů. Je to už pár let, co jsem si kousala nehty (nikdy ne tak hrůzostrašně jako na obrázku), ale dobře si pamatuji, jaké to bylo, když jsem si pomalu nemohla ani zapnout zip u kalhot, protože jsem je měla „sežrané“ až na nehtové lůžko. Nevím, proč jsem přesně přestala, ale přibližně v 15 letech už jsem odmítala ruce komukoliv ukazovat nebo někomu „potřást pravicí“. V každém případě nastal zlom a já to už dále nechtěla tolerovat, takže jsem měla po ruce stále pilníček a každý den pár minut jsem se svým nehtům věnovala, abych si uvědomila, jaká je to práce se o ně starat. :) Nanášela různé regenerační krémy, laky, laky proti kousání nehtů atp., i když laky proti kousání nehtů působily spíše k uvědomění skutečnosti, že svoje drahé nehty mám opět v „papule“, a abych přestala, našla jsem si různě způsoby, jak svoje ruce zaměstnat. Možností jak zabavit ruce jsou neuvěřitelné množství např. antistresový míček, inteligentní plastelína, neocube nebo další hračky a „hlouposti“, se kterými jsem poctivě své ruce a někdy i hlavu zaměstnala. Každý si musí najít svoje, ale někomu stačí i řetízek, se kterým si hraje v ruce. Základem je chuť s tím bojovat a vždy když si uvědomíte, že máte prsty v puse, najít si nějakou činnost, jak ruce zabavit. Přeji všem mnoho úspěchu. :)

  53. zmrd avatar
    zmrd

    Ahoj děcka, přispěju vám taky troškou do mlýna. Po mnoha letech žraní si svých periferních tkání jsem dospěl k docela užitečnému poznatku. Jediná období, kdy jsem si nehty nekousal, byla naplněna nějakou fyzickou činností (náročnější brigády, sport, …). Teď, opět po zkouškovém, se nemůžu na ruce zase ani podívat, natožpak je někomu ukazovat. Když se nad tím zamyslíte, dává to celkem smysl ve vztahu s vnitřním stresem a psychickou nevyvážeností. Člověk nebyl stvořen k tomu, aby seděl u počítače nebo psychologa. Potřebujete vybíjet svojí energii, jinak vám tělo dá najevo svojí nespokojenost. Takže hybajte od počítače, ven, kdykoliv je to možné. To je, podle mě, ten nejúčinnější lék. Ne na následky, ale na příčinu.

  54. kousalka avatar
    kousalka

    Ahoj, no, mě je jednadvacet, nehty si koušu taky tak od školky. Je možné, že dříve to způsoboval stres a i teď si samozřejmě ohryzávám nehty, když jsem nervozní, ale někdy si je koušu i když nervozní nejsem a dělám to tak nevědomky. Přesně ses trefil s tím že: „Nejde přestat, do pusy se nehet dostane ani nevíte jak a pak už se zase jen udivujete, jak to, že nehet nemáte, když před chvílí tam ještě byl.“Možná, že je to i jakýsi druh sebepoškozování, protože člověk si je schopen rozedrat nehty až do krve a nic ho nezastaví, a proč by to jinak dělal, kdyby mu to nepřinášelo slast.Mě to například jisté uspokojení dává, i když mám prst namaděru. Můj přítel když to vidí, tak se zhrozí a plácne mě přes ruce. Zkoušela jsem kdovíjaký metody, ale ani gelové nehty nepomůžou. Kdo je vášnivý ohryza, tak ho nějaké gelovky nezastaví a ukousne je se vším všudy, nemluvě o lacích a kdejakých přípravcích. Slepičince jsem tedy nezkoušela, ale myslím, že to by bylo mnohem zdravotně závadnější než samotné kousání nehtů. Chtělo by to spíš nějkou podporu od lidí, kteří jsou na tom podobně a průběžně se kontrolovat, povzbuzovat a třeba si i počítat kolik dní už sme vydrželi. Zbavit se stresu: ale to se lehko řekne a těžko udělá, když vás zkoušky zavalí.:)

  55. Dominik avatar

    Lidi pokud si chcete přestat kousat nehty musíte mít neskutečně silnou vůli když to vydržíte den super dva dny bezva ale potom si ukousnu ale jéje. Ale to nevadí zkusí se to příště .Zkuste to vydržet dělejte rekordy a věřte že jak to vydržíte 3 měsíce jako já tak už se toho za 1.bojíte 2.nechutná vám to. Toto já radím.

  56. franta avatar
    franta

    Mám dobrou zkušenost s hypnózou. Ne u pouťového zaříkávače, ale u hypnoterapeuta – psychologa.

  57. Ondřej Vacek avatar
    Ondřej Vacek

    Kousání nechtů je projev potlačené agresivity zoufalého dítěte vůči vlastní matce. Dítě je na matce životně závislé a v případě, že matka nechce (neumí) naplňovat základní životní potřeby dítěte, vyvolává to v dítěti neskutečnou agresi. Ta však nemůže být ventilována vůči matce, neboť by to znamenalo ještě větší utrpení (ve smyslu: uříznout si pod sebou větev) – matka je vždy silnější než dítě. Časem dítě obrátí tuto agresi vůči sobě – např. okusováním nechtů (nebo jiným sebepoškozováním). To matku nenechá v klidu a aby se na sebetrýznění potomka nemusela dívat (vnitřně ji to trápí), tak to začne dítěti zakazovat (v horším případě ho tahat po doktorech). To v podstatě celou situaci ještě zhorší. Postupně se celý tento vzorec ukládá hluboko do podvědomí – nemůžu se bránit a tak si nechty okoušu (nechty [drápy] slouží především k obraně).
    To jest mé poznání, kde to vzniká. A co s tím v dospělosti? Učinná terapie může být právě výše uvedená hypnóza, kde se pracuje s mentálními podvědomími vzorci. Není to však na jedno sezení. Další možné terapie jsou konstelace, pobyt ve tmě, holotropko,..(obecně terapie, kde se pracuje s transem)

  58. berenika avatar
    berenika

    teda lidi,uz brecim, jestli muzu ja jako matka za to, ze se moje dite bude vetsinu zivota s necim takovym trapit, tak je mi opravdu ouzko, syn ma 4 roky a zacal pred par mesici, jen tak nenapadne u televize, nevim co ted delat…..okrikovani samozrejme nefunguje a ja sama jsem uz nervozni z toho ze na ne porad koukam, jestli nema ruce v puse, nevim jak dal, vetsina rad tady zminenych se u tak malych deti proste pouzit neda…..drzim palce vsem!

  59. bara avatar
    bara

    Ahoj ja si kousu nehty uz odmala taky zadny nemam daly jsme umely jenze ja si je znovu okousala .Myslim si ze to je tim ze nasi se rozvadeli kdyz sem bila mala ale nekdy proste nevim jak se mi prst ocitne v (puse).A ted si porad rikam abych si je nekousala duvody zanet streva male nehty.Dokonce kousu tuzku snazim se odvyknout ale ono to vazne neni jednoduche.

  60. Alžbětina avatar
    Alžbětina

    Ahoj, snad někomu pomůže taky moje zkušenost. Kousala jsem si nehty od 6 let (začátek školy)a příčina bude určitě někde mezi tím stresem a možná něco bude i na té skryté agresi vůči matce. Moje matka byla zoufalá a pořád mi předhazovala, jak jsou okousaný nehty stráášně ošklivý a taky se snažila aplikovat pepř, shánět protikousací lak (za socíku) apod. Samozřejmě čím víc matka lamentovala, tím víc jsem kousala. Je to opravdu něco na bázi nutkavé psychózy nebo tak, strašně moc nechcete a tím víc to děláte. Znám i ten pocit, že to bolí, ale stejně musíte ukousnout nebo utrhnout jak nejvíc to půjde, třeba postupně když to bolí, ale musíte. Když se objevila móda gelových nehtů jednou jsem se odvážila k paní nehtařce doporučené od kamarádky, takže to nebylo tak neosobní, samozřejmě, že jsem se za ty okousané styděla. Paní nehtařka se trochu zděsila, protože ty okousané nehty byly tak krátké, že se na to stěží daly nalepit tipy. Ovšem pohled na nové, dlouhé nehty byl pro mě fascinující. Samozřejmě, že při menším nárazu tipy začaly odpadávat a ve mě začala klíčit motivace si nechat udělat gelovky na svoje nehty a nemuset nic nalepovat. A víte kdy se to podařilo? Když jsem se vdala! A to předesílám, že jsem se vdávala po dlouhé, víceleté známosti. Ale zřejmě ta svatba byla pro mé podvědomí daleko víc důležitější, než jsem si vůbec pomyslela. Jakmile se mi podařilo nechat si narůst nehty tak, aby na ně šly udělat gelové bez tipů, od té doby je všechno OK a na kousání ani kousnutí nemám sebemenší pomyšlení. Prostě něco jako zázrak :-). Před tím bylo naprosto nemožné vydržet víc jak 2 dny nekousat, po svatbě najednou nebyl problém počkat 3 neděle. Od té doby mám gelové a jednou, když odpadla původní paní nehtařka a než jsem sehnala novou jsem měla 2 měsíce dokonce svoje přírodní nehty a taky jsem je nemusela hryzat. Takže moje rada se asi aplikovat moc nedá, gelovky můžu doporučit jako nejlepší podpůrnou léčbu, ale ta příčina je hlubší a jak se z ní vymotat, na to asi neexistuje univerzální návod… A ještě něco, těsně po kousání jsem měla krátká, nehezká nehtová lůžka, ale za rok nebo dva se dokonce i tohle zregenerovalo a teď se můžu chlubit poměrně pěkně tvarovanými nehtíky.

  61. Flack007 avatar
    Flack007

    Já osobně jsem si nehty vždy jen škubala, už jsem si opravdu připadala jako psychouš, protože čím víc mě to bolelo tak tím líp. Čím víc do krve, tak tím jedině dobře. Bylo mi jedno jestli to jsou nehty na rukách nebo nohách, stejně šly pryč. Začalo to už když mi bylo asi 4-5 (to jsem si nehty ještě kousala), a máma mi to samozřejmě zakazovala. Kupovala mi taky tu vodičku proti kousání, ale to mi bylo prd platný, když jsem nehty škubala. Dělám to do teď, ikdyž míň. Je mi 22, takže nějaká skrytá agresivita proti mámě (rodičům) nehrozí. Mám rodiče ráda a vlastně dá se říct, že mě rozmazlovali, samozřejmě zakazovali, to co má být zakázano, ale nevyčítám jim to. Dá se říct, že to nedělám každý den, ale jsou prostě chvíle, kdy mi to nedá a musím. Zjistila jsem, že stres s tím nemá co dělat. Škola, práce, maturita, hádky, rozchody s tím prostě nemají co dělat. Dělám to i ve chvílích, kdy je prostě doma pohoda. Prostě jednou za čas mám takové nutkání: „dlouho jsem si neškubala nehty“ a takhle si zhyzdim celou nohu nebo ruku, ale pak mám na nějakou dobu pokoj. Je to samozřejmě taky tím, že když to udělám až do krve, tak prostě to trvá nějakou chvilku než nehet naroste, tak aby se zase dal urvat. Můžu jen říct, že umělé nehty, laky, vodičky, psycholog nebo „klidové období“ nepomohly.

  62. Karel avatar
    Karel

    Koušu si nehty, kůži kolem nich a taky na špičce prstu. Pokud ne zuby, tak pomocí ostatní nehtů – stydím se za to. Přestat kouřit po deseti letech pro mne byla, oproti tomuto, hračka. Nebudu opakovat pocity, nic jiného, než je napsáno výše, nepřinesu. Navíc mám holku, která to dělá taky – nevím jestli je to výhoda,ale asi ne. Díky však autorovi za tento blog, donutil mne nad tím zapřemýšlet komplexně. Dnes jsem si na plochu dal horní obrázek prstů (na mne opravdu zapůsobil – od tohoto jsem ale naštěstí hodně daleko). Dnes si také koupím žvýkačky…

  63. Monika avatar
    Monika

    Ahoj všichni,
    tuhle stránku jsem našla už před rokem a půl. Jela jsem na nóbl akci a koukala na svoje ruce a styděla se. Věděla jsem, že už s tím nic nestihnu udělat, ale říkala jsem si, že bych aspoň ty ruce nemusela pořád strkat do pusy. I to samotný je přece jen nechutný. Takhle stránka mi docela uvízla v hlavě a zamyslela jsem nad celým tím mým problémem.
    Nechty a kůžičku okolo si koušu od nepaměti. Už jako malá pak pubeťačka a pak i dospělá jsem několikrát přestala a abych zase začala. Myslím, že si nehty koušu často ze stresu při učení nebo psaní. Pak si taky koušu nehty, když se nudím, když si čtu napínavou knížku, když sedím s kamarády na pivu. No jak tak přemýšlím, bylo by lepší vypsat situace, kdy si nehty nekoušu;-)
    Ale tenkrát před rokem a půl se mi zase jednou podařilo přestat. Asi tak do Vánočního nakupování dárků, tohle zběsilý období pokazilo všechnu snahu. A ani nevím, jak a proč. Přečetla jsem si článek a komentáře pod ním. Trochu mě uklidnilo, že to nedělám jako dospělá sama a mohla jsem se i ztotožnit s některými diskutujícími. Taky jsem přemýšlela, proč a kdy to kousání provozuju. Trochu jako bych poseděla s nějakým terapeutem a trápení s ním probrala. Pomohlo to, ale jak už jsem napsala, přišel stres a já zase začala. Během roku to bylo jen takový zlehka, ale teď už si je asi 3 měsíce okusuju dost intenzivně. Tak jsem dnes zase zavítala při googlení na tuhle stránku a myslím, že si zase budu muset promluvit do duše.
    Ať se vám všem daří přestat nebo alespoň držet v rozumné míře.

  64. Bára avatar
    Bára

    Přátelé soukmenovci,
    pročítala jsem si tady pečlivě články a musím dát za pravdu http://zdravi.doktorka.cz/kousani-nehtu/.
    Já si nehty kousala a trhala od malička…prakticky od té doby, kam sahají mé vzpomínky do dětství, vybaví se mi i nechutně do krve okousané nehty. My, co víme, co nám přináší kousání nehtů ať už pozitiva (uvolnění, jakoby větší koncetrace,…), tak negativa (bolest, stud,…), my, co jsem tisíckrát přestávali a zase začínali…mám pro vás můj způsob léčby…je to jen o tom, jestli chcete…výmluv už stačilo, nemyslíte???? Vymlouváte se sami sobě…tak s tím konečně něco udělejte…
    Rovnou vám říkám, kašlete na laky, pilníčky, blbůstky, hovadinky…je to stejné, jako u člověka, co chce zhubnout…ještě nikdy nikdo nezhubl trvale bez pohybu a pořádně vyváženého jídeláku…je to jednuduché…a přesto stále víc než hodně lidí věří v diety a tukožroutské polívky…hubnout je dřina a hotovo. Stejné je to s kousáním nehtů a odnaučením se tohoto zlozvyku.
    Nehty jsem si kousala do 2. na gymplu…takže do cca 17 let. Pak přišla pevná fixní rovnátka…na několik let (celkem 4 roky fix na zubech…a přes ten zámek nemáte šanci nehet ukousnout…prostě to nejde a nejde ani ukousnout kůžička…), první měsíce byly teda opravdu masakr…byla jsem jak feťák, chybělo mi to, tak jsem začala trhat nehty…ale to nebylo ono…kousání bylo prostě lepší…pak přišli na řadu gelovky…a taková otázka pánové…myslíte, že okousané nehty vypadají líp než gelem potažené nehty? Na gelovky chodí jako terapii i chlapi…stačí jen změnit pohled na věc…rozhodně to není žádný metrosexuál a ani homosexuál…jen má upravené nehty…pak přelakují matným průhledným lakem..a je to. A to už pak jen tak neotrháte .-).
    Takže jako terapii doporučuji fixní rovnátka a gelovky…a taky začít si věřit…začněte se mít rádi přátelé…meditace a terapie u psycholožky mi taky pomohly…chce to komplexní změnu…ale pokud se navždy chcete tohoto nechutného sebedestruktivního způsobu relaxace zbavit, dejte do toho všechno, stojí to za to.
    U mě to pomohlo a od sundání rovnátek si nehty nejenomže nekoušu, ale připadne mi to už konečně zvláštní…nyní je mi 33 a nehty jsem si neokousala už od rovnátek :-).
    Myslím, že to hlavní je podívat se i na to, kde je zakopaný pes…ono se řekne věřit si, ono se řekne, zabavit se…ale jak na to? Mě pomohla meditace a aktivně sport na min. 3x týden, pak plavání. No a začít se mít rád…to je asi klíč, nebát se projevit své názory, nenechat se manipulovat, vybouřit skrytou agresi a nenechat se stresovat…vždycky si uvědomte, že jen Vy jste hodní soudit sami sebe…nikdo jiný na to nemá právo. A stejně je to i s kousáním nehtů…jen Vy a Vaše vůle, nikdo jiný to za Vás neudělá…
    Držím palce, nakonec v tom jste jen Vy sami…bohužel, je to boj každého z nás..i když to asi nechcete slyšet, ale výsledky jsou jen a jen ve Vašich rukou…nevzdávejte to, výsledky se dostaví, hlavně to nezdávejte a začínejte pořád a pořád…jednou to vyjde :-)

    Tak co vy na to?

  65. Dody18 avatar
    Dody18

    Mám stráááášně blbý dotaz. Jsem jediná, kdo je schopný ukousnutý nehet spolknout? Ať hledám jak hledám, nikdo o tom sakra nepíše a já mám upřímný strach, abych z toho neměla nějaké zdravotní potíže (ačkoli defacto jsou nehty přírodní látka, takže by to žádný extra špatný účinek pro lidský organismus mít nemělo).

  66. Neliška avatar

    jojo ja si koušu nehty a polikam je take ale jsem dítě takze si asi gelové nehty nemohu dovolit ani je nesmim mít

  67. Daniel avatar
    Daniel

    S kousáním nehtů jsem přestal po tom, co mě opustila přítelkyně s tím, že prej přes 2 roky, co mi říkala, abych to nedělal, tak jsem to dělal..
    Takže.. najděte si drahou polovičku, až jí to začne s*át, tak to dělejte dál.. pak vás kvůli tomu opustí, vy si to uvědomíte a necháte si je bejt s tím, že se k vám možná vrátí.. Ho*no. I tak se k vám nevrátí, ale budete vyléčení. Nazdar!

  68. Marta avatar
    Marta

    Slyslela jsem, ze na odvykani zlozvyku muze pomoct LSD. Ze je to tak silny zazitek, ze lidi prestavaj ze dne na den kourit. Mozna si clovek v tom stavu uvedomi nejake hlubsi priciny. Zvazuju, ze to zkusim. Jednou jsem dokazala prestat na rok a pak jsem to vzdala. To blaho, kdyz jsem po roce zase ukousla nehet nemuze nikdo, kdo to nezkusil, pochopit. Gelove nehty pomahaly (opravdu neokousatelne), ale jen po dobu, co jsem je mela. Kdyz mi odrostly, tak jsem mela tak zeslabeny nehet, ze kousani slo lepe nez kdy driv. Mozna by to fungovalo, kdybych si je nechala na hodne dlouhou dobu, ale nechtelo se mi s tim travit hodinu na manikure kazdych 14 dni a jeste za to dat pokazde tolik penez.

  69. Marta avatar
    Marta

    Polykani neskodi – aspon to doplni vapnik.

  70. Tom avatar
    Tom

    Ahoj,jedno Vám povím. Koušu si nehty od dětství, v puse si s ukousnutým nehtem pak dlouho hraju a kolikrát ho rozdrtím zubama, pak mám pocit jakoby se z něho uvolnilo něco, co mi chutná a spolknu. Pamatuju se dokonce, že jako dítě jsem je nepolykal, k tomuhle jsem se dopracoval až v dospělosti. Dnes je mi 34, rukama pracuju a často mi vadí, že mě bolí prsty, dokonce i teď při psaní mě bolej:( Kůžičky, záděry, zatržená lůžka do krve. POkoušel jsem se přestat asi 3x v životě, dorostlo to – po měsici jsem zase začal a spadl do toho.
    A teď to hlavní! Jako mimino mě mlátil otec, pak se rozvedli a mlátila mě matka dokud jsem se nezbavil jejího vlivu. Byl jsem nekonfliktní šprt, přesto jsem to měl doma těžký – idioti by nikdy neměli mít děti, nebo by jim je aspoň měli brát. Byl jsem přítěží a v dospělosti, když jsem se postavil na svoje nohy, jsem vysokoškolák a asi už i milionář, tak jsem se pokusil si to s matkou vyřídit…obrátila proti mě zbytek rodiny, že prý jsem nějakej divnej a už skoro 2 roky jsem s ní nemluvil. Tyto 2 roky jsou ta správná terapie, mám vztah a čekáme rodinu. Doma jsem se svojí partnerce odvážil svěřit, řekl jsem jí o všem a hlavně o tom, že chci být lepší rodič našeho míma, které čekáme.
    Když v dětství mezi tím vším shazováním, zesměšňováním a zrazováním ze strany mé matky došlo na téma kousání nehtů, řekla vždy jen, že jsem to zdědil po tátovi, že on si je také kousal a jeho matka (má biologická babička) prý také. Jistě, všichni za to mohli, jen má bezchybná matka samozřejmě ne. V dětství jsem byl přítěž matky zlatokopky, která se je zaháčkovala dítětem na chlapa, který stejně utekl. Pocházím z velice chudých poměrů a na základce jsem si za komárů prošel šikanou. Vychovala mě matka, která kazila co mohla. Dnes jsem sám sebou a zbavil jsem se vlivu matky, kdyby náhodou ještě někdy přišla, dostane to znovu a znovu až do její smrti. Budu stín jejích hříchů z mládí.
    Teď, kdy jsem ve svých 34 vybojoval tento velký boj a čekám svojí vlastní úplnou rodinu, kterou jsem nikdy neměl, tak jsou na řadě moje okousané nehty. V porovnání s tím výše je to prkotina i když není s dobře to vím, ale přečetl jsem si Vaše příspěvky, nejsem v tom sám a cítím, že konečně by to mohlo vyjít.
    Je to o hlubokých citových ublíženích, souvisí to s chybami rodičů ve výchově. Na psychology se vykašlete, každý si musí ten svůj boj vybojovat sám.

  71. Eva avatar
    Eva

    Ahoj. Take si kousu nehty. V podstate cely zivot. Mym problemem je, ze mam pocit, ze se mi nehty zadrhavaj treba o obleceni, tak ho chci zuby srovnat a take nehty zubama trham a obrusuji dokud nemam pocit, ze jsou zcela hladke. Najednou ejhle a koukam, nehet je o 1 mm mensi. Kdyz jsem ve spolecnosti a nemohu si nehet ukousnout snazim se ho alespon nekdy druhym nehtem obrusovat. Vyzkousela jsem snad vse, i gelove nehty jsem ohlodala. Cas, kdy mi nehty narostli bylo pouze obdobi, kdy jsem mela velike pracovni vypeti a nemela jsem na to cas. Resp. vecer jsem padla za vlast. Zadna televize a vysedavani, proste jeden mesic nic jen prace a fyzicke vykony. Nehty mi krasne za ten mesic narostly i pres to, ze jsem byla ve stresu a to velikem. Byla jsem na ne pysna. Pak jsem ale najela zpet do meho stereotypniho zivota a okusovani zaclo nanovo, jen ne v takove mire. Z toho usuzuji, ze stresem to urcite nebude. Je to nudou, stereotypem. Je to o vecernim vysedavanim u telky kde si tedy alespkn ja nehty kousu nejvice nevedomky. Myslim ze opravdu nejlepsi lek je zmenit svuj zivotni styl a vice sportovat. Proto je to tak tezke a malo kdo s kousanim prestane. Malokdo taky meni tak razantne svuj zivotni styl ;-) Hodne stesti a pro ty, kteri sem pisou kraviny, protoze tenhle problem nikdy nezazili, prosim vas, piste si svoje „vtipne“ kometare nekde jinde, dekujeme.

  72. Tom avatar
    Tom

    Ahoj všem, ještě jeden poznatek. Souvisí to s tím přiznat si to, říct to nahlas a otevřeně, !!!NESTYDĚT SE!!! Kousal jsem si, ale všem jsem říkal, že trhal jeden o druhý nebo o jiný ostrý předmět, že mám nehty hřehké, že se mi třepí, že zadrhávají…
    Dnes je 27.12., přesně před dvěma měsíci (28. Říjen 2014 at 20.55) jsem našel tenhle web a pod rouškou anonymity internetu jsem snad poprvé ze sebe dostal otevřeně, že si nehty koušu. Do té doby jsem se za to 33 let styděl, bolely mě prsty od toho, jak byly okousané do krve.
    Pomohl mi tenhle blog, po napsání mého předchozího příspěvku mi to pak ještě 2 dny šrotovalo v hlavě a pak jsem se zařekl. Už 2 měsíce jsem si neutrhnul, neukousnul, ani jinak nepoškodil ani jeden nehet, ani kůžičky okolo. Držím se, svádí mě to, je to těžký. Souvisí to i s tím pracovním vypětím, ml jsem prakticky 2 měsíce ruce v pracovních rukavicích, nebo jsem spal utahanej jako pes. Ale proběhlo i pár stresových scén a nic, nehty mám. Už jsem si je asi 4x tříhal, bříška mi dorůstají. Svědí mě to pod nehty jak se to hojí a já si furt ale furt, myslím jako skoro celý den, hraju s narostlýma nehtama. Je to paráda, poškrábu se, seškrábnu nehtem samolepku, nebolí mě když si meju ruce mýdlem…Vím dobře, že ještě nemám vyhráno. Ale partnerka mě neustále chválí, kontroluje mi je, říká mi jak mi to sluší a jak to dobře vypadá když jednám s lidmi.
    Je to všechno dohromady – silná vůle, podpora okolí, žádná nuda, zaměstnání rukou, důsledky výchovy rodičů z dětství, hlavně špatná matka.
    Ozvu se jak to pokračuje. Přestal jsem takto kdysi s kouřením, ze dne na den, ale to byla srandička proti kousání nehtů. Kouření mi nechutnalo, dodnes jsem nepřišel na to, co na tom lidi mají. Vdechovat a vyfukovat kouř…je to drahý a ještě ke všemu směsný, jen se zamyslete, jak primitivní to je…

  73. ZuZu avatar
    ZuZu

    Jsem ráda, že jsem tenhle blog našla a přečetla si všechny komentáře. Trhání z nudy nebo stresu do krve… to je přesně ono. Že jde o problém v hlavě vím, překvapující bylo, že jde o problém s matkou. A světe div se, fakt tam byl. Je mi 27, máma umřela, když mi bylo 9. Předtím jsme měli komplikovaný vztah. Pro ránu se nikdy nešlo daleko, protože jsem byla nečekané dítě zatímco mladší bratr byl vymazlený blonďáček a za jeho průšvihy jsem chytala facky preventivně i já. S bráchou máme paradoxně vyrovnaný vztah, spíš ho pořád i po těch letech bráním před celým světem a žehlím jeho průšvihy. Takže se vlastně nic nezměnilo…
    Rozhodně mi to čtení připadalo jako setkání lidí, co mi rozumí, protože mají v sobě taky spoustu „sraček“ a snaží se s tím vypořádat.

  74. Matěj Trakal avatar

    Ad Tom: Ty jo, super :). Jsem rád, že tenhle článek nutí lidi zamyslet se, a případně i rozproudí chuť s tím něco dělat/pomoci ostatním :). Rád slyším ohlasy po čase a navíc pozitivní! Držte se, je to opravdu dlouhodobý boj, ale stojí za to ;).

  75. Bea avatar
    Bea

    mě osobně pomohlo( tenhle způsob je spíš pro bholky) že jsem si nehty začala lakovat. Pak už mi byla škoda to kousat a časem jsem se zlozvyku zbavila….

  76. Nicoolka avatar
    Nicoolka

    Já si také koušu a nemůžu se toho zbavit, je to jistá příčína jasného stresu a nebo nudě, či dokonce něčeho jiného, ale rozhodně s tím nesouvisí příspěvek ohledně Emo. Emo je jistý druh hudby, stejně jako oblékání. Nejedná se o jistou psychiku, každý je nějaký. V podstatě, každý musí získat vůli a říct dost! Lakování nehtů hořkým lakem mi nepomáhalo ani umělé nehty. Je to něco, co je zakořeněné hluboko v nás a sami si musíme uvědomit, co pro to, abychom přestali, musíme udělat. Je to stejné, jako naposledy si říct, že si dáme poslední cigaretu. Je to jednoduché? Nikoliv. Zlozvyk se nejedná jednoho z nás, ale všech!! Ať se jedná o nehty nebo o cigaretu.

  77. maca avatar
    maca

    ZDravím,
    je mi 41, pracuju v kanceláři a asi víš, jaký to je, když na tebe lidi blbě koukaj :(
    Kousala jsem si nehty do 31.12.2014. Od nového roku jsem si dala předsevzetí, že nebudu. Navíc moje dcera nastoupila na VŠ – medicínu a já se zařekla, že když udělá zkoušky (vím že je to blbost), ale když je udělá, nezačnu s tím už víc. Dneska tedy mám nehty v rovině s hrotem prstu, můžu ti říct, že je to pro mě nezvyk. Poprvé jsem si je nalakovala, už se nestydím ukazovat ruce. Je to teda nezvyk, jsem celá poškrábaná, protože si to pořád neuvědomuju a některé činnosti denní potřeby taky nejdou úplně dobře, ale věřím, že to už snad dopadne. Je fakt, jak někdo píše, musím pilovat, neboť pokud zatrhnu nebo něco, hned mě to svádí ukousnout, ale ten lak na nehty fakt nechutná :( Přeju ti hodně úspěchů a pevnou vůli a odhodlání. M.

  78. Ala avatar
    Ala

    Mě na okusování nehtů pomohl děda s tím že mi dali ruky do kuřinců a od té doby mě to ani nenapadlo, tu samou věc zkoušeli i se sestrou, u té to tak účinné nebylo, ale tak třeba pomůže :)

  79. Trhač avatar
    Trhač

    Soucítím se všemi, protože kousání nehtů se mě také týká. Pravda je, že člověk, aby se neohryzoval, měl by se co nejvíce zabavit a nedat dlouhé chvíli a nevědomosti příležitost se zahryznout. Ale i to je těžké, protože já se rád vypínám, a při téhle příležitosti zjistím, že se zas …. :-)

  80. Lukino avatar
    Lukino

    fuj nesnasim nehtokousavky! Hlavne když si kousou nehty před ostatnima a neni jim to blby…

  81. jan avatar
    jan

    Pokud chcete zaručeně mít aspoň pro začátek pokoj s kousáním nehtů či kůže u nehtů, tak mě pomohlo pár věcí.
    1. Zařiďte si dovolenou k moři a co nejvíc buďte ve slané vodě jelikož ta o dost urychlý regeneraci. (Po domácku lze také napustit kelímek vody a přidat sůl).
    2. Prsty si několikrát denně mažte nějakým krémem, (já doporučuji Indulonu) ta opět urychluje regeneraci
    3. Asi nejúčinnější věc je ruční práce, to znamená že pokud máte stále co na práci, tak nemáte čas se zaobírat kousáním :)
    Hodně štěstí.

  82. Bea avatar
    Bea

    Je mi 16 a teď si nekoušu nehty asi dva a půl týdne – asi proto, že se pozítří uzavírají známky a stres upadá, takže neříkám, že jsem si nehty kousat přestala. Věřím tomu, že se to nevrátí, ale je tu jedno velké ALE. Už kolikrát jsem přestala (většinou o prázninách) ale pak přišel jeden velký stres a hop je to tu zas! Celkem mě štvou ty „naivky“, které říkají “ Už jsem stím přestala, už si nehty nekoušu 4 týdny a je to za mnou!“ BLA BLA BLA, to už jsme slyšeli! Potom mě štvou takové ty články, jak už na úvodní fotce je hezká holka která si jako kouše nehty, přitom ty nehty, které si „koušou“ jsou přímo snové. Pak následuje článek od někoho, který si nikdy nehty nekousal a vůůůůbec netuší jaké to je. Taky mě naštve, že někdo nechápe že si je koušu a řekne „Když budeš chtít přestat, tak přestaneš.“ Vždy jsem chtěla přestat, lakovat si nehty jako moje kamarádky, ale to prostě nejde. Abych přestala, tak musím chtít také, ale není to jen o tom jestli to chceme. Někdo má nervy ze školy, někdo z rodiny a určitě jsou i další věci proč a to musí každý zjistit. Je těžké přestat, je to břemeno na celý život, protože se může stát, že se dostanete do stejně stresující situace, jako někdy, kdy jst si nehty kousali a pak si je zase okoušete a je jedno jestli je to po měsíci, roce nebo po pěti letech, jste tam zas. Je to opravdu dlouhý komentář, ale tohle jo dlouhodobý problém a krátkým komentářem se to popsat nedá. V mé třídě jsem si v poslední době všimla, že další dva lidé začali a jeden můj kamarád z druhé třídy, který před rokem nastoupil taktéž. Naprosto souhlasím s tímto článkem a jenom tak nakonec, já si nehty koušu lámu, „loupu“ a kůžičku kolem si taky koušu. Tak mi prosím držte palce, já Vám také držím palce. Lidi, které tu píšou, že to je lehké a ony už od 11 nekoušou, tak jsou blbí, protože to jen ukazuje, že o tom nic moc neví ( se nedivim, protože přestali v 11, doprčic, jak se mohou dovolit srovnávat s člověkem, kterému je 21. Skončili včas a okolí k nim bylo příznivé, proto přestali, tak ať nepíšou, že to je LEHKÉ!!!!!!!) + je to tak dlouhé, že se mi nechtějí kontrolovat chyby, tak případné hrubky neřešte :D.

  83. Dominik avatar
    Dominik

    Přátelé čaute. Chci vás trošku namotivovat protože se mi podařilo od toho odprostit. Mě je 20 a donedávna jsem si kousal nehty pravidelněuž od nějakých 6 let určitě. Nehty mám už malé z toho věčného okousávání přesně jak psal autor. A chci se s vámi podě+lit jak už si nekoušu nehty už skoro dva měsíce a nepředpokládám že se k tomu vrátím :) 1. Byl jsem v Norsku na pracovním pobytu ale to nehrálo tka roli jen jsem nebyl tak pod stressem. Četl jsme si tento článek a donutilo mě to k opravdovému zamyšení. Nejvíc mi asi pomohlo a to nelžu to vzít jako nejvyšší prioritu i když jsem si myslel že jsem to předtím dělal tak 5x a vždy jsem selhal. Prostě na to myslete nejvíc jak můžete koukejte často na obrázky okousaných nehtů pak na svoje a říkám vám že se vám to minimálně zhnusí. Trénujte takhle intenziovně týden nebo dva a mozek si na to zvykne že to nemá dělat a postupně jak uvidíte jak vámporostou tak to pomine a pomine. Takže to jsem napsal takhle pro motivac že to opravdu jde i takhle ;) Kdyby někdo něco potřeboval pomoct víc určitě reagujte na tenhle příspěvek a rád dopodám víc rad. :) good luck 4 all. ;)

  84. Tom avatar
    Tom

    2 měsíce nekousání nic neznamená. Přečetl jsem si tuhle stránku, šel hodně do sebe a držel jsem se rok. Všude jsem byl chválenej a nehty jsem měl nádherný. Pak přišly stresy a jsem v tom zpátky. Fakt je, že velký stresy a neubránil jsem se. Dneska si už nehty zase koušu. A můj dotaz zní: dá se toho vůbec zbavit definitivně?

  85. Anet avatar
    Anet

    Jeeje lidi, je to fakt tezky. kousala jsem si nehty od malicka . Jsem hrozne uzavrenej clovek a vsechny problemy dusim v sobe, vim ze okusovani je zpusobeno timto. V jednom obdobi sveho zivota ( trvalo asi dva roky ) jsem si rekla ze chci pekne dlouhe nehty a silou vule jsem to zvladla ! :) Uz si ndokazu vzpomenout jak jsem to vubec dokazala, byla to nejaka touha.. ovsem po dvou letch s krasnyma nehtama prisel pritel a zacala jsem kousat zase.. snazim se znovu najit tu touhu, a myslim ze ji i castecne mam,ale bud nemam tak silnou vuli jako tehdy, nebo je toho na me s pritelem moc stresu..Jednou to zvladnem lidi ! :)

  86. Radim avatar
    Radim

    No :D Celkem zajimavy clanek. Ja si nehty netrham, ale vyziral jsem si je denne opravdu az do masa. Delam to od mala a je mi 33 let. Nevim jak to mas ty s psychikou a stresem, ale to jsou podle me jen blboly. Proste je to zvyk a cloveku je do urcite miry prijemne si ty nehty kousat. Jak se toho zbavit? No u me to jde velmi snadno. Nejdrive pozadam nejakou kamaradku aby mi udelala pedikuru. Jde o to zahladit vsechny nakousane nehty, opravit co nejvice luzko, aby tam nebyly na dote neprijemne zarezy, ktere nuti cloveka to ukousnout. To je dobry start. Clovek z toho ma hned lepsi pocit. Pak jde o to se naucit vnimat ze si ty prsty davas do pusy. Ono to treba nepujde hned a pristihnes se, ze si ten nehet kouses a uz jsi kus ukousal. To nevadi. Hned proste vytahnout a rict si ne. Kdyz to budes delat par dni, mozek si vytvori automaticke upozorneni a zacnes si to uvedomovat pokazde jak das prsty do pusy. Co delavam na pocatku ja je to, ze si prsty do pusy dam a jezdim zubama po tom nehtu. Velmi jmene do nej kousu, coz je ten p[rijemny pocit na zubech, ale nikdy ho neukousnu. Mozna ze i to pomaha. No a tak po 14 dnech uz je to automatika a je pohoda. Dobre je se taky naucit nosit sebou pilnik a nuzky. Kdyz na zacatku neco nakousnes a uz si uvedomis, ze zas hryzes…tak to neazrovnavej zubama, pri cemz si znova ten nehet ohryzes do masa, ale vytahni pilnik a dopiluj, ustrihni. Nevim jakou mas vuli. Ja jsem treba s cigarama seknul z minuty na minutu. Kouril jsem 30 denne od 15ti a 3 roky jsem nemel cigo. Minuly rok jsem zase zacal a ted uz zase mesic nekourim. S nehtama to mam podobne. Dokazu velmi snadno prestat (jednou na rok, minule na dva roky) ale muj problem je jinde. Nesnasim totiz dotyk prstu s nehtem. Nehty jsou mi krajne neprijemne, Mam pocit, jako ze mam na ruce neco co tam nepatri a pri kazdem dotyku mi beha mraz po zadech. Porad mam pocit, ze se to o neco zachyti nebo utrhne. Po urcitem case to vetsinou vedomne ohryzu. Ted si je nekousu uz zase asi mesic a pohodicka. Resim ted jestli se ty nehty daji nejak zpevnit. Aby byla jak je maji holky…proste tvrdsi a neco vydrzely….premyslim o nejakem tom gelu nebo tak. Budu se na to muzes zenskych optat…..No drzim ti palce. :)

  87. Jakub avatar
    Jakub

    Mám stejný problém ale samozřejmě o hodně horší, koušu si i kůži na polštářků na každém prstu,na prostředníčku mám neht asi 8mm na délku, vypadá to opravdu hrušně. Nevím co stín mám dělat a když, tak nevím jak mě to vyroste protože nemám ani lůžka. Zkusím to praktikovat tak jak ty.
    Díky za rady.

  88. Mates avatar
    Mates

    Je mi 3o a nehty koušu od malinka dost na maso , vyzkoušeno všechno možný,rukavice, laky atd. ani náhodou , tejden max. Stresy žádný velký nemám , sebevědomí vzhledem k mymu zevnějšku taky OK
    Jen tu agresi v sobě dost potlacuju což asi bude problém ale sem už prostě takovej. Kousal sem i když sem byl happy a free
    Uvedumuju si že je to hnus , nevzhledné a pro některý nepochopitelny ale sám už nevím co s tím , holt nezbyde než zajít za cvokarem jestli něco nevymsli jinac sem asi ztracenej případ. Vybornej článek , dost mi pomohl po psychicky stránce v tom že teď už vím že v tom nejsem sám. Všem co maj stejný problémy přeji ať se podari se toho zbavit

  89. já avatar

    Je mi 15, koušu si nehty, strašně se za to stydím… Zkoušela jsem hořký lak, ale nezabral… Podle mě je to v psychice. Já si ty nehty asi na půl roku kousat přestala. A pak se naši zase začali hádat, já mám nervy z koncertu, a celkově nervy… Kámoška mě nechápe a teď jsem zjistila, že neumím zpívat na veřejnosti (doma jo, ale mám v hlavě asi nějaký blok a před lidma se mi rozklepe hlas…) No takže stres, no a ty nehty si koušu zas…

  90. já avatar

    Je mi 15, koušu si nehty, strašně se za to stydím… Zkoušela jsem hořký lak, ale nezabral… Podle mě je to v psychice. Já si ty nehty asi na půl roku kousat přestala. A pak se naši zase začali hádat, já mám nervy z koncertu, a celkově nervy… Kámoška mě nechápe a teď jsem zjistila, že neumím zpívat na veřejnosti (doma jo, ale mám v hlavě asi nějaký blok a před lidma se mi rozklepe hlas…) No takže stres, no a ty nehty si koušu zas…

  91. já avatar

    Je mi 15, koušu si nehty, strašně se za to stydím… Zkoušela jsem hořký lak, ale nezabral… Podle mě je to v psychice. Já si ty nehty asi na půl roku kousat přestala. A pak se naši zase začali hádat, já mám nervy z koncertu, a celkově nervy… Kámoška mě nechápe a teď jsem zjistila, že neumím zpívat na veřejnosti (doma jo, ale mám v hlavě asi nějaký blok a před lidma se mi rozklepe hlas…) No takže stres, no a ty nehty si koušu zas…

  92. já avatar

    Je mi 15, koušu si nehty, strašně se za to stydím… Zkoušela jsem hořký lak, ale nezabral… Podle mě je to v psychice. Já si ty nehty asi na půl roku kousat přestala. A pak se naši zase začali hádat, já mám nervy z koncertu, a celkově nervy… Kámoška mě nechápe a teď jsem zjistila, že neumím zpívat na veřejnosti (doma jo, ale mám v hlavě asi nějaký blok a před lidma se mi rozklepe hlas…) No takže stres, no a ty nehty si koušu zas…

  93. já avatar

    Je mi 15, koušu si nehty, strašně se za to stydím… Zkoušela jsem hořký lak, ale nezabral… Podle mě je to v psychice. Já si ty nehty asi na půl roku kousat přestala. A pak se naši zase začali hádat, já mám nervy z koncertu, a celkově nervy… Kámoška mě nechápe a teď jsem zjistila, že neumím zpívat na veřejnosti (doma jo, ale mám v hlavě asi nějaký blok a před lidma se mi rozklepe hlas…) No takže stres, no a ty nehty si koušu zas…

  94. Zbyněk avatar
    Zbyněk

    Je mi 35 let. Kousal jsem si nehty a kůži okolo od mala a mnohdy do krve, Je to zlozvyk, se kterým se člověk musí naučit žít a bojovat s ním. Úplně odstranit se nedá, ale dají se zmírnit následky. Pořád si strkám prsty do pusy, ale už to není tak zběsilé jako když jsem byl mladší. Hlavně jsem rád, že mé nehty nějak vypadají :). Mě osobně pomohla zpočátku silná vůle a kleštičky na nehty, které mám již mnoho let neustále při sobě a nehty mám trvale zastřižené na co nejmenší možnou velikost.

  95. arabel avatar
    arabel

    Ahoj, kousal jsem si nehty od prvni tridy – az do ukonceni vysoke skoly. Skola byla hlavni stres, o prazdninach mi bylo vzdy lip a dalo se i chvili nehty nekousat. Jenze lidi, uz i v te prvni tride mi to ve skole slo, zadna sikana apod.. Osobne mam za to, ze za muj stres mohla matka, ktera se mnou ani se segrou nemela trpelivost pri ukolech atd, ale my byly fakt chytry a normalni deti.. Jeji naroky byly a jsou prehnane, vsechno je vzdycky spatne… Osobne verim tomu, ze je to skryta agrese vuci rodicum. Mozna si to clovek ani neuvedomuje. U kazdeho se to urcite projevuje jinak, nekdo si bude kousat nehty (ano, az do krve, do bolesti, stydet se za to, schovavat…), nekdo si bude treba skrabat pupinky (ja nemel cim). Jinak presne – nehty jsem rozdrtil zubama, chutnalo mi to. Dnes muzu byt bez toho a jsem v klidu, jsem dospelej a matka me uz tolik netankuje, i kdyz nekdy jo a mozna nekdy „pomyslim“ na to kousani.. ale je to ok. Drzte se a oslovte psychologa, verim i te hypnoze nebo kineziologii. Skoda ze jsem nevedel driv, ze to muze pomoct, trapilo me to mnoho let.

  96. Tadeáš avatar
    Tadeáš

    Dobrý den,můžu se zeptat když používám přípravek narostou prsty do původní velikosti????

  97. Monča avatar
    Monča

    Ahoj,
    mám úplně stejný problém, o jakém tady píšeš a musím ti dát poklonu za to, jak jsi to napsal. Četla jsem desítky a desítky článků o kousání nehtů a vždycky jsem měla pocit, že to psal někdo, kdo si nehty nikdy nekousal. Já si koušu nehty od nějakých 7-8 let, kdy jsme se přestěhovali (možná to s tím souvisí, možná ne, to se asi nedozvím) a koušu si je do mých nynějších 20 let. Taky jsem vyzkoušela už snad všechno možné – přesně jak píšeš, tak mi hořké laky na nehty proti kousání začaly chutnat. Už jsem z toho zoufalá, dost často se stydím, když někde něco píšu a někdo mě při tom sleduje, například na úřadě, ve škole nebo na brigádě, když například podepisuju smlouvu. V tu chvíli je moje sebevědomí ne že na nule, ale v mínusu a já svoje ruce v tu chvíli nenávidím. Je hrozně těžké přestat, právě proto, že strčit prst do pusy není vůbec nic náročného a člověk si to většinou ani neuvědomí. U mě byl problém hlavně v poslední době, nevím, jestli to souviselo se stresem, protože nemám pocit, že bych ho měla nějak moc (jasně, zápočty, zkoušky, všechno na čas na termín, do toho brigáda, aby vůbec byly nějaké peníze a k tomu se snažím nějak zkloubit rodinu a přítele do toho zbytku času, který mám, což je ještě obtížnější, když se vzájemně nemají rádi), ale pokud bych se takhle chovala kvůli mému stresu, tak si nedokážu představit, co by dělali jiní, kteří mají opravdové starosti. Jak říkám, u mě problém nastal, když jsem si všimla, že si nehty koušu všude a pořád, dokonce i při řízení auta. Byla jsem vážně zoufalá, ale asi se stal nějaký zlom a mě se podařilo to asi týden vydržet a nekousat, což je za celý můj život asi rekord. Zjistila jsem (možná je to tak jen u mě, nevím), že největší problém je, když jsou nehty opravdu krátké, to se koušou hned, ale jakmile začne nehet trochu „vykukovat“, tak se to lepší, i když první chvíle jsou strašný nezvyk a strašné nutkání to prostě doslova sežrat, protože ta vidina toho dlouhého nehtu v puse je neodolatelná. Další problém u mě je, že já ty nehty prostě sním, nevyhazuju je, mě je prostě baví rozkousat na malé kousíčky a spolknout, což taky asi není úplně zdravé. Ale co chci říct – koupila jsem si ten lak proti kousání, stál mě asi 90Kč a nalakovala jsem si tak 3 vrstvy. Nehet je potom sám o sobě tlustší a hůř se kouše a hlavně pokud si všimnu, že nehet je tlustší a k tomu cítím tu hořkou chuť laku, která mi sama o sobě nevadí, tak si to uvědomím a zkusím přestat. V tu chvíli je to samozřejmě něco hrozného, cítila jsem vevnitř v sobě takové napětí, že prostě musím kousat, ale vzala jsem si do ruky třeba mobil a něco si zahrála, nebo šla něco dělat. Zkus to, zkus si nalakovat větší vrstvu, ten lak je naštěstí bezbarvý nebo mírně nažloutlý, ale není to tolik vidět :) Budu držet palce, každý z nás určitě jednou zvládne přestat :)

  98. Jaruška avatar

    Dobrý den, děkuji za skvělý článek a za všechny Vaše příspěvky. Také jsem si na základní škole kousala nehty, takže vím o čem je řeč.To obdobi trvalo asi 3 roky. Styděla jsem se za své hnusné nehty , kolikrát jen jsem si řekla a dost, ale stále to nějak nešlo. Až jednou jsem si řekla, že chci mít alespoň dlouhý nehet na malíčíkách,několikrát jsem je zase uhryzla a na poněkolikáté se zadařilo, až měly nějakých 5mm.NESKUTEČNÝ ÚSPĚCH! !! Pak jsem přidala další a další prst, až jsem skoničila úplně a mohla si je nalakovat. To vám byla nádhera Mám přes 5let přítele je mu 50 let a kouše si nehtydíky vašim příspěvkům jsem se rozhodla mu s tímto problémem pomoci.Začnu tím, že mu Vaše příspěvky přečtu. Za 14 dní spolu odjíždíme na dovolenou, tak si myslím, že je to ten správný čas.Před vámi všemi co jste přestali hryzat smekám, vím jaké to je přetěžké.

  99. FfA avatar
    FfA

    Po řadě brouzdání na téma „kousání nehtů“ jsem narazila i na tento článek, který je konečně opravdu k věci. Děkuji autorovi, že narovinu shrnul, co vše nefunguje, protože komenty typu „ježiši jste neschopní, že si vůbec koušete nehty a nedokážete s tím sami skoncovat“ jsou naprosto scestné a nekonstruktivní, ale i tak respektuji právo každého se slušně vyjádřit k danému tématu. Mnoho dalších článků obsahuje návody, tipy a rady, které drtivé většině „chronických kousačů“ zkrátka nepomohou, jen nabídnou planou naději. S čím bych ale asi mohla souhlasit – že původ tohoto problému můžeme hledat v naší minulosti a psychice. Moje zkušenost začala v dětství, odhadem kolem sedmého roku života, nevím přesně, a táhne se prakticky dodnes (už dohlédnu na třicítku). Jako mnoho dalších přispěvatelů i já jsem si prošla klasickým kolečkem mezi které patří trestání (slovní) od blízkých příbuzných (které opravdu jen prohlubují nepříjemné pocity, přidával se strach z potrestání, strach z toho, kdo trestá, nedůvěra ve své blízké a už se to vezlo; na tomto místě bych ale trošku chtěla té druhé strany zastat (nemůžu tvrdit, že to platí úplně pro všechny, samozřejmě), protože ten např. rozčílený rodič je vlastně jenom rodič, který se snaží vyřešit problém a uvést své dítě zpátky do pohody, ale neví jak, zkouší teda všechno možné, i na něj je však vyvíjen velký tlak okolí (tvoje dítě si kouše nehty? no že s tím něco neuděláš!) ), negativní reakce okolí, hořkých laků (zvyknete si velice brzy), normálních laků, stydlivost za své ruce, kousání i při rovnátkách a další. Proběhlo mnoho pokusů o přerušení této nežádoucí činnosti, občas se opravdu zadařilo, ale většinou jen díky tomu, že jsem měla velice perný program několik dní po sobě a jaksi na to opravdu nebyl čas, pár dní to vydrželo, ale pak nastal zase návrat do původního vzorce chování. Vcelku nedávno jsem zkoušela i gelové nehty díky tomu, že jedna moje kolegyně v práci se tomu doma věnovala, takže jsem nemusela nikam do salonu za cizími lidmi. Zpětně musím konstatovat, že výsledek byl sice famozní, poprvé v životě jsem nehty přímo vystavovala, ale samotný proces aplikace byl nepříjemný až bolestivý . Také nezvyk delších nehtů (i když byly maximálně zapilované) způsoboval časté zavadění o pevné předměty (klika u dveří auta a další), které bylo velice bolestivé a často umělý nehet odlétnul (nebot neměl v počátcích moc na čem držet). Vydrželo mi to zhruba půl roku (obměna každé 3 týdny), zjistila jsem ale, že okousat jde i gelový nehet a hlavně, že mi to kousání nehtů zkrátka chybí. Takže po půl roce šlo vše zpátky do původní formy s jedním malým rozdílem – dnes mě již reakce okolí netrápí. Uvědomuji si, že si nehty koušu převážně ve stresových situacích, uvědomuji si, že mě to uklidňuje. Mohu si vše racionalizovat jak chci, argumentovat vším možným, ale na tu správnou motivaci si musí příjit každý sám.Myslím si ale, že rozhodně musí dojít k nějaké větší změně, musí nás něco trknout, protože těžko něco změnit, když děláme věci stále stejně. Často se v různých článcích píše o negativním dopadu na zdraví, nemohu ale nic z toho potvrdit. Nezavrhuji ani alternativní způsoby pomoci, nebo další jako je návštěva psychologa – dost by mě zajímalo, co tam tak jako může říct, zda by řekl něco nového, co mě ještě nenapadlo :) nic z těchto věcí ale nemám ozkoušené, nemohu tedy soudit. Ještě jednou děkuji za článek, ale hlavně za všechnu vaši upřímnost – protože upřímnost je přepych, který si ne každý boháč může dovolit :) a kdo ví, třeba někdo z nás jednou založí Anonymní klub nehtokousačů – a na začátku tam rozhodně bude narváno :) :) :)

  100. NoName avatar
    NoName

    Jako dite me rodice psychicky tyrali. Nehty jsem si kousal od cca 6 let. Nekdy na vejsce jsem vzal matku na dovolenou na hory. Nezklamala a moc hezky se tam nechovala. Tehdy se mi udelala na chodidle bradavice, ktera tam pres spousty ruznych lekarskych zakroku vydrzela 20 let. Pred nejakym casem jsem zacal chodit na psychoterapii, abych si v dusi uklidil ten bordel, se kterym jsem vydal na cestu zivotem. Kupodivu – po vsech neucinnych laserech, chirurgii, chemii a mastech mi bradavice zmizela jako kdyby nikdy nebyla. No a stejne to bylo s kousanim nehtu. Nikdy to nebylo tema. Nikdy jsem se na to nesoustredil. Poresil jsem si jine veci a mimodek si uvedomil, ze mi narostly nehty a kousat si je mi prijde uplne absurdni. Myslim, ze holcina co prede mnou psala, ze ji jednou mamka pochvalila, ze ma krasne ruce a ona s kousanim prestala byla hodne blizko. Kousani je podle me agrese obracena proti sobe. Mozna by bylo dobre smerovat ji tomu, komu opravdu patri. Kousani ma podle me (nebo aspon v mem pripade melo) hodne co delat s neprijetim. Byl jsem to hnusne nechtene dite, kvuli kteremu si jen proto, ze komise jim nedovolila dalsi potrat, musela ona vzit toho nejvetsiho debila ve znamem vesmiru a on tu nejvetsi kravu za**anou jakou kdy Zeme nosila. No takze co by se za to detska dusicka trochu nepotrestala. No a potom dal … zvyk je zelezna kosile. Prekvapilo me, ze nekousani vlastne prislo uplne samo, bez snazeni. Myslim, ze sebelaska, respekt k sobe samemu, vedomi si vlastnich kvalit a ceny je dulezity aspekt. Takze goodluck to everyone. Jde to :))

  101. Klára avatar
    Klára

    Tvoje zkušenost je dost podobná mojí, já si bohužel nehty vůbec nekoušu, jen otrhávám, takže všechny rady související nějak s okusováním jsou pro mě irelevantní. Upřímně bych i věřila, že pomůže zajít za psychologem, jen se mi zoufale nechce.

  102. lucie avatar
    lucie

    Děkuji všem za přínosné komentáře a celkově za tenhle blog….bude mi 28 a koušu se nechty (bože to zní opravdu hrozně). Koušu si je odmala (když jsem přestala vydrželo mi to max dva týdny, skousela jsem i gelaky, ty sice vypadají hezky, ale ani to me po čase neodradí). Až teď se díky Tomovi zamýšlím nad důvodem. V dětství jsem byla týraná otcem, samozřejmě i za to, že jsem si kousala nechty. Dostávala jsem jednoduše za vše. Někdy i za to, že zem nebyla plochá…(snad pochopíte tu absurditu). NIKDY NEPOCHVALENA, NIKDY DOST DOBRÁ. Asi někdy 16 jsem byla jednou potajme (díky memu učiteli) i u psychologa, ale mela jsem pocit, jakoby se mě vnitřní trapeni jenom zhoršilo…při dovršení věku 18 let jsem utekla z domu a postavila jsem se na vlastní nohy…je těžké být jiný, když víte že pořád v sobě máte geny svých rodičů… Uz se minulosti netrapim a navenek jsem mu odpustila. Teď přišel čas na opravdové opuštění a nájdení opravdové sebedůvěry. S kouřením se mi podařilo přestat ze dne na den. Tohle musí jít přece taky!! Budu zkoušet různé typy od vás všech a přeji hodně úspěchů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  1. Pěkný almanach, aji pěkně dlouhý :) Mimochodem, jak jste dělali víza – rovnou uzbecká? Plánuju tam jet taky, s tím,…