Blog – Matěj Trakal

převážně nevážně

O MacBook Air slyšel každý, ale znáte Voodoo? (aktualizováno)

O čem že to dnes bude?

Slyšeli jste o VooDoo? Nejspíše ano, o skvělé malé figurce voodoo slyšel kde kdo a ještě víc lidí by si jí občas přálo mít doma. Další skupina, která slyšela o VooDoo je z IT znalejších, kdy na svých „třístovkách“ měli v té době dost našlápnutou grafiku označovanou (vyráběnou firmou 3dfx) Voodoo3, ale ani o té dnes nebude řeč ;)

Tak malinko přiblížíme a naznačíme

Opravdu každý prvňáček v dnešní době zná a nejspíše i na obrázku viděl luxusní malinkatý tenoučký a výkonem dostačující notebook MacBook Air. Mně osobně nijak moc nenadchl, jelikož se mi zdál přehnaně tenký a „bez USB“ (ano jendo skryté má) v podstatě pro práci nepoužitelný.

O co čem to tedy celé bude?

Ovšem co mě nadchlo na prvním obrázku na czc.cz byl HP VooDoo Envy 133, který má v podstatě stejně našlápnutý hardware, jako výše zmíněný Air, ale dotahuje to o něco dál, jelikož má lépe přístupné USB, výstup zvuku a dokonce obsahuje i ExpressCard ;) a navíc je ještě o 2 mm užší (divné že, Air se mi zdá uzký, kdežto VooDoo ne … ale to dělá zvhled).

Vzhledově se mi mnohem více líbí, jelikož já radši hranatou klasiku, než takové skoro vajíčko, sice je to méně pohodlné – rohy jsou pro zlost, ale když já na vzhled dám docela hodně.

Dále obsahuje snad poprvé pro „normální neMekáckej“ notebook podsvícenou klávesnici, což je super věc bych řekl (z vlastní zkušenosti vím, jak občas nakláním displej, abych viděl co píšu :-)), dále má OLED displej, takže se dá předpokládat suprový kontrast a viditelnost na slunci, tělo v nejtlustším místě nedosahuje ani 2cm a jako disk je použit 64 GB SSD, takže v celém notebooku není jediná mechanická část, takže suprový i třeba na cesty vlakem a přenášení, což myslím moc běžným diskům nesvědčí.

Pokud jsem dobře vydedukoval ze stránek o něm, tak má již (mnou známý i když v reálu neviděný SplashTop – psali o něm na rootu myslím) předinstalovaný systém postavený na linuxu, který naběhne během pár chvilek a je připraven na rychlé používání (hodí se třeba na internet, na rychlé hledání čehokoli) abyste nemuseli čekat, až naběhne plnohodnotný systém.

Epilog

Jen jsem ho zatím nenalezl v žádném eshopu, abych mohl prozradit cenu (alespoň v zahraničí), ale podle odhadů prý kolem 35 000, což je pro mne dost, takže kupovat nebudu, ale je to prostě luxusní kousek snad po všech stránkách.

Stručně řečeno: najít ho v eshopu a mít na něj, tak si ho pořídím už jen kvůli vzhledu ;)

Zdroje

Recenze s obrázky, obrázky, další recenze a obrázky SplashTopu (ion-os)

Aktualizováno

Tak pár hodin po vydání tohoto článku se na ROOTu objevila zprávička o velice závažné chybě v SplashTop linuxu, která umožňuje vzdálený přístup na vaše Windows oddíly. Doufám, že ji v brzké době opraví, jelikož se mi SplashTop opravdu líbí a jestli najdu někde USB flash verzi, tak ji asi odzkouším a dám vědět, jak pěkně a svižně funguje :-)


Uveřejněno

v

od

Značky:

Komentáře

Jeden komentář: „O MacBook Air slyšel každý, ale znáte Voodoo? (aktualizováno)“

  1. O MacBook Air slyšel každý, ale znáte Voodoo? – Macbook Air ♦ Apple MacBook and MacBook Pro News…

    […] an interesting post was made today on this site […]……

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  1. Pěkný almanach, aji pěkně dlouhý :) Mimochodem, jak jste dělali víza – rovnou uzbecká? Plánuju tam jet taky, s tím,…