Blog – Matěj Trakal

převážně nevážně

Opět napálen IQ testy na internetu: NIKDY více

Ano, již to tu bylo. Před pár lety jsem nadával na to, že tyhle sranda testy už na internetu dělat nebudu, a to z jediného důvodu, jelikož na konci testu si pro výsledek máte zaplatit v podobě SMS zprávy. Minule jsem opravdu hodně dlouho nadával, dělal jsem ho dost dlouho a bylo tam opravdu hodně otázek.

Dnes jsem na to byl z části připraven a nějak jsem s tím předem počítal. Přesto jsem na reklamu klikl a zkusil krátký test. Popravdě otázky mi přišli až stupidní, navíc v některých asi autoři nechodili ani na základní školu, kde se probíraly základy fyziky, jelikož jak je známo, rychlost je relativní a tedy nemůže nikdy otázka znít takto:

Karolína běží ve vlaku rychlostí 14 km za hodinu. Běží ve stejném směru jako vlak, který jede rychlostí 150 km za hodinu. Jakou rychlostí se Karolína pohybuje?

Jistě si všimnete, že není udáno vhledem k čemu se má vztahovat výsledek. Pokud tedy je na výběr z: 136, 150 a 164, tak výsledek určíte správně, ovšem třeba vedle jede automobil a máte rychlost určit vzhledem k němu :-). Nebo není výsledek dobře žádný, jelikož se pobybuje rychlostí 14 km vhledem k vlaku a tedy nesmíte zaškrtnout nic. A pokud takoví lidé mají vymýšlet otázky do státních maturit a prijímacích zkoušek, tak by se možná měli zamyslet, jestli náhodou jsou vůbec takého úkolu hodni.

Ovšem tohle je pro mne oříšek:

Přijde mi, že se prohazují pouze modré a červené řádky a zelená má svoji pevnou pozici. Tedy poslední obrázek by měl být shodný s prvním. Ale přecejen je to logika a v ní jistě může být víc řešení. Ovšem v tomto případě jsem se na moje nějak zafixoval a další nemohu najít.

Co z toho v každém případě pro mne plyne? Že si opět dám na pěkně dlouhou dobu od podobných rádoby testů pauzu, jelikož za to, že někdo udělá stránku na které si vyplníte 10 (nebo kolik) formulářů a chce za ní pro zobrazení výsledku platit 30 korun je nestydatost.


Uveřejněno

v

od

Značky:

Komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

  1. Pěkný almanach, aji pěkně dlouhý :) Mimochodem, jak jste dělali víza – rovnou uzbecká? Plánuju tam jet taky, s tím,…